14.1 C
Amsterdam

Amnesty roept Israël op te stoppen met gezichtsherkenning

Lees meer

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept Israël op niet langer gezichtsherkenning te gebruiken tegen de Palestijnen in Hebron en Oost-Jeruzalem. De Israëlische software Red Wolf scant de gezichten van Palestijnen en voegt die zonder hun toestemming toe aan surveillance-databases.

‘Red Wolf maakt deel uit van een steeds groter wordend bewakingsnetwerk dat de controle van de Israëlische regering over de Palestijnen verankert en dat helpt om het Israëlische systeem van apartheid te handhaven’, aldus het rapport dat Amnesty dinsdag publiceerde over dit onderwerp.

Amnesty International stelt dat de gezichtsherkenningssoftware onderdeel is van de Israëlische poging een vijandige en dwingende omgeving voor de Palestijnen te scheppen, zodat ze zelden nog een voet zetten in ‘strategische gebieden’. Amnesty roept Israël daarom op te stoppen met dit surveillancesysteem. De ontmanteling van dit systeem is een stapje in de richting van de ontmanteling van apartheid, aldus Amnesty.

Apartheid

Begin 2022 besloot Amnesty International – in navolging van Human Rights Watch – Israël te kwalificeren als apartheidsstaat. Het rapport van Amnesty sprak onder meer over ‘massale innames van Palestijns land en eigendom, onwettige moorden en de ontkenning van nationaliteit en burgerschap van Palestijnen’.

Israël zou Palestijnse burgers, zowel in Israël zelf als in de bezette Palestijnse gebieden en in Gaza, opleggen aan een systeem ‘van onderdrukking en overheersing (…), overal waar het de controle uitoefent over hun rechten’ en hen zelfs behandelen als een ‘inferieur raciale groep’.

Daarmee is het label ‘apartheid’, dat bekendstaat als stelsel van rassensegregatie en onderdrukking zoals dat ook in Zuid-Afrika werd gehanteerd, volgens Amnesty gerechtvaardigd. Dit houdt ook in dat de internationale gemeenschap dit moet veroordelen en hiertegen actie moet ondernemen, aldus de mensenrechtenorganisatie.

- Advertentie -