16.4 C
Amsterdam

Amnesty start petitie tegen NCTV: ‘Stop online bespieden van activisten’

Lees meer

Amnesty Nederland is een petitie gestart tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) omdat de dienst nepaccounts aanmaakt, mensen online volgt en analyses daarover deelt met de politie en gemeentes. De teller staat nu op ruim 12.000 handtekeningen.

‘Niemand hoeft te weten wat jouw politieke voorkeur is of hoe je denkt over het coronabeleid’, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Uit Wob-verzoeken bleek onlangs dat de NCTV social media-accounts van influencers en politici volgde tijdens de coronapandemie. Het ging om mensen met vaak een andere mening dan de regering in deze kwestie, zoals opiniepeiler Maurice de Hond en de op Twitter bekende ondernemers Hans van Tellingen. Ook politici als PVV’er Fleur Agema werden gevolgd.

Minister Dilan Yesilgöz ontkende vorige week in de Tweede Kamer dat het gaat om spionage. Zij rept van ‘omgevingsanalyses’ waarin ‘sentimenten uit de samenleving worden opgenomen’. Zij wil tevens de wet aanpassen zodat meer mensen kunnen worden gevolgd. Amnesty is daar fel op tegen, omdat vreedzame activisten niet meer zouden durven uitkomen voor hun mening.

De NCTV kwam vorig jaar twee keer in opspraak. De organisatie financierde controversiële spionage-onderzoeken in moskeeën en volgde politieke campagneleiders en activisten met behulp van nepaccounts, zo onthulde NRC vorig jaar.

‘Nadat de misstanden bij de NCTV aan het licht kwamen, lanceerde het ministerie van Justitie en Veiligheid een controversieel wetsvoorstel om de surveillance door te kunnen zetten’, aldus Amnesty. De mensenrechtenorganisatie roept het kabinet op om de taken van NCTV duidelijk af te bakenen, zodat activisten niet meer worden gevolgd.

- Advertentie -