17 C
Amsterdam

Onrust onder moslims over spionage in moskeeën: ‘Staatsislamofobie’

Lees meer

Het undercoveronderzoek van Nederlandse gemeenten naar moskeeën heeft het vertrouwen van de moslimgemeenschap in de overheid geschaad, blijkt uit verschillende reacties van moskeebestuurders.

NRC onthulde dat onderzoekers van onderzoeksbureau NTA in opdracht van ten minste tien Nederlandse gemeenten undercover islamitische organisaties hebben bezocht. Dit met als doel om gevoelige informatie te verzamelen over bestuurders, imams en docenten. Onder meer Rotterdam, Eindhoven en Zoetermeer gaven opdracht hiertoe.

Maar volgens deskundigen mag je niet zomaar undercover onderzoek doen naar ‘verdachte’ organisaties. Alleen de AIVD mag dit, onder strikte voorwaarden. De onderzoeken van NTA werden betaald door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die NTA had aanbevolen bij diverse gemeenten.

De Leidse rechtsgeleerde Tom Zwart haalde gisteravond in een uitzending van de online-omroep IslamOmroep fel uit naar de NCTV: ‘Via een achterdeur gaat de NCTV dingen doen die het niet mag doen. (…) Er is nu een oorverdovende stilte van de zijde van Justitie. Dit is verontrustend. Minister Ferd Grapperhaus moet ter verantwoording worden geroepen.’

De hoogleraar vindt dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek moet instellen. Doet het OM dat niet, dan moeten de benadeelde moskeeën aangifte doen. Moskee Nasser in Veenendaal zegt zich al te buigen over eventuele vervolgstappen.

Voormalig Nida-politicus Nourdin el Ouali, nu voorman van de Rotterdamse moskeekoepel SPIOR, zegt dat het vertrouwen in de overheid geschaad is. In een persbericht spreekt SPIOR over ‘staatsislamofobie’.

Toch wil El Ouali in contact met de overheid blijven. ‘Dit is de enige weg. Maar het vertrouwen moet worden hersteld.’ Gemeenten moeten openheid geven over deze onderzoeken.

Imam Ismail Abou Soumayyah is het met El Ouali eens, zei hij bij IslamOmroep. Hij wil niet dat moslims zich van de samenleving afkeren, maar snapt moslims die dit doen wel. ‘Je wordt nu wel heel erg in je moslim-zijn bemoeilijkt.’

Moskeeën in de regio Haaglanden eisen nu excuses van gemeenten. ‘Het rechtsstatelijk gevoel van moslims in Nederland is ernstig aangetast’, stelt koepel SIORH naar aanleiding van het onderzoek in NRC.

‘Nu komen we er eigenlijk achter dat de overheid, die ons moet beschermen tegen islamofobie van extreemrechts, keihard meewerkt aan diezelfde islamofobie’, zei Abdelhamid Bouzzit van SIORH bij IslamOmroep.

- Advertentie -