18 C
Amsterdam

Amsterdam: Denk trekt meeste Turkse en Marokkaanse Nederlanders

Lees meer

Denk is de grootste partij geworden bij mensen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond in Amsterdam. Dit blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam en de gemeente onder vierhonderd respondenten, meldt de lokale nieuwszender AT5.

De Denk-steun onder Turkse Nederlanders is wel afgenomen, van 74 procent naar 61 procent. Onder Marokkaans-Nederlandse kiezers is Denk het daarentegen beter gaan doen.

Het lijkt erop dat Denk in Amsterdam van drie naar twee zetels daalt. ‘Gelukkig hebben we het vertrouwen onder de traditionele achterban kunnen behouden. De lage opkomst (56% stemde NIET) heeft ons naar alle waarschijnlijkheid extra geraakt. De komende tijd gaan we nadenken over hoe het beter kan’, twittert lijsttrekker Sherer Khan.

Onder Surinaamse Nederlanders in Amsterdam is BIJ1 de grootste partij geworden. Daarna volgt de PvdA, met ruim een kwart van de stemmen.

Uit een opiniepeiling onder biculturele Nederlanders in de vier grote steden, uitgevoerd door De Etnobarometer/Het Opiniehuis in samenwerking met de Kanttekening, kwamen vergelijkbare resultaten. Opvallend in die peiling, die nog vóór de uitslag was gehouden, was ook dat de PvdA aan een comeback bezig leek onder Nederlanders met een migratieachtergrond.

Het lijkt erop dat de PvdA de grote winnaar is in Amsterdam. De partij stijgt van 5 naar 9 zetels. GroenLinks lijkt te zakken van 10 naar 8 zetels. BIJ1, lijkt ondanks het vertrek van oud-raadslid Sylvana Simons naar de Tweede Kamer, van 1 naar 3 zetels te gaan.

- Advertentie -