14.7 C
Amsterdam

Amsterdam: illegaal standbeeld Martin Luther King mag tóch blijven

Lees meer

Stadsdeel Amsterdam-Zuid heeft besloten dat het standbeeld van Martin Luther King mag blijven. Het beeld werd begin dit jaar illegaal geplaatst in het Martin Luther Kingpark in Zuid door kunstenares Airco Caravan (een pseudoniem van Maria Koning). Dit schrijft de Amsterdamse omroep AT5.

‘Mede omdat sinds de plaatsing van het grote bronzen beeld van Martin Luther King geen negatieve signalen uit de maatschappij zijn ontvangen, heeft stadsdeel Zuid besloten het beeld vooralsnog op de huidige locatie in het Martin Luther Kingpark te laten staan’, schrijft het stadsbestuur van Amsterdam-Zuid in reactie op vragen van SP-raadslid Tiers Bakker.

Het bronzen beeld van Martin Luther King is 1 meter 20 hoog. Het heeft Airco Caravan 13.000 euro gekost, exclusief alle tijd die ze hierin heeft gestoken.

Aanvankelijk was het haar bedoeling om het standbeeld er te krijgen in samenwerking met het stadsdeel Zuid, maar de gemeentelijke kunstcommissie stak hier een stokje voor. De commissie wilde dat Airco Caravan een tijdelijk kunstproject zou uitvoeren voor het Martin Luther King-park. Uiteindelijk is het Airco Caravan nu dus toch gelukt om het beeld er te houden.

Martin Luther King was hét gezicht van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. In 1965 kreeg King van de Vrije Universiteit Amsterdam een eredoctoraat. Tweeënhalf jaar later, op 4 april 1968, werd King vermoord door een witte racist in Memphis.

- Advertentie -