17.4 C
Amsterdam

Amsterdam krijgt Suriname Museum

Lees meer

Amsterdam krijgt een Suriname Museum, waarin de cultuur en geschiedenis van de voormalige kolonie centraal staan, en de complexe relatie met Nederland. Dit meldt het Parool.

Er liggen uitgewerkte plannen voor een Suriname Museum dat over twee jaar, precies 150 jaar na de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen, de deuren moeten openen.

Twee etages van het verenigingsgebouw van de Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk, samen goed voor 1.300 vierkante meter, worden vrijgemaakt voor een permanente Suriname-expositie.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de aankomst van de eerste Nederlanders in Suriname in de zeventiende eeuw tot de komst van Surinamers naar Nederland in de twintigste eeuw. Ook het koloniale verleden en de Surinaamse onafhankelijkheid zullen aan de orde komen.

De initiatiefnemers van het museum rekenen op per jaar 50.000 bezoekers. Dat lijkt hen haalbaar, omdat de grote Suriname-tentoonstelling in Amsterdam van twee jaar geleden in vijf maanden tijd 183.000 bezoekers trok.

Amsterdam wil ook graag een slavernijmuseum, maar dat hoeft de plannen voor het Suriname Museum niet de weg te staan, aldus de initiatiefnemers. ‘In het Joods Cultureel Kwartier staan ook verschillende instellingen die elk vanuit een eigen perspectief naar de geschiedenis kijken’, zegt initiatiefnemer Jan Gerards van stichting Ons Suriname tegen het Parool.

- Advertentie -