14.8 C
Amsterdam

Amsterdam: OM onderzoekt roepen ‘Khaybar’ tijdens Palestina-demo

Lees meer

De officier van justitie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar het roepen van ‘Khaybar’ tijdens de pro-Palestijnse demonstratie van een maand geleden in Amsterdam. De officier acht de kreet ‘in beginsel strafbaar’, meldt het Centraal Joods Overleg, dat aangifte had gedaan.

Het gaat om de kreet: ‘Khaybar, Khaybar, ya Yahud, Jaish Muhammed, sa Yahud’  (‘Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert terug’). Islamistische demonstranten refereerden hiermee naar de door de profeet Mohammed gewonnen slag bij Khaybar (629), waarna alle mannelijke leden van een Joodse stam nabij Medina werden uitgemoord.

Islamistische activisten in Amsterdam droegen ook borden (foto) met teksten als ‘The Muslim Ummah is like one body’ (De islamitische wereldgemeenschap is als één lichaam’) en pleitten in plaats van een tweestatenoplossing (een Israëlische en een Palestijnse staat) voor ‘One State – The Caliphate’ (‘Eén staat: het kalifaat’). Tevens werden er Taliban-vlaggen gespot.

‘Diep triest dat nu ‘Khaybar’ door ons Amsterdam klinkt met oproepen voor één kalifaat-staat; wat neerkomt op opheffen staat Israël. Ranzig antisemitisme’, reageerde CDA-raadslid Diederik Boomsma toen. En toenmalig VVD-Kamerlid (nu staatssecretaris) Dilan Yesilgöz schreef: ‘Zo ziet Jodenhaat eruit. Niets te maken met opkomen voor Palestijnse burgers. Maar alles te maken met puur antisemitisme. We gaan dit nooit accepteren.’

Ook in Utrecht werd een maand geleden ‘Khaybar’ geroepen op een pro-Palestijnse demonstratie.

- Advertentie -