13.7 C
Amsterdam

Burgemeester Utrecht: Jodenhaat bij Palestina-demo mogelijk strafbaar

Lees meer

Vorige week vrijdag werd tijdens de Palestina-demonstratie in Utrecht een antisemitische leus geroepen. Rechtse en christelijke partijen in de Utrechtse gemeenteraad reageerden geschokt. Volgens burgemeester Sharon Dijksma is de gewraakte uitspraak mogelijk strafbaar, aldus AD Utrecht.

Op videobeelden van de demonstratie is te zien dat er geroepen wordt: ‘Herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert terug.’ Deze leus verwijst naar de slag bij Khaybar (629), toen alle mannen van een opstandige Joodse stam in Medina werden gedood.

De fracties van VVD, CDA, ChristenUnie, Stadsbelang Utrecht en de PVV zijn geschrokken, bleek uit het wekelijkse vragenuurtje gisteravond. Burgemeester Dijksma heeft het over ‘een heel ernstige uitspraak’, die volgens haar mogelijk strafbaar is.

Als er aangifte wordt gedaan, gaat het OM dit onderzoeken. Ze weet niet of het OM ook onderzoek doet als er geen aangifte volgt. Het is maar de vraag of de betrokken demonstranten die deze leuzen riepen kunnen worden achterhaald.

Ook op de Palestina-demonstratie in Amsterdam, afgelopen zondag, werd er ‘Khaybar’ geroepen. CDA en ChristenUnie in de hoofdstad reageerden woedend.

- Advertentie -