8.1 C
Amsterdam

Amsterdam wil racisme in de zorg aanpakken

Lees meer

Amsterdam wil racisme in de zorg aanpakken, meldt het Parool. In de zorg zou (onbewust) racisme leiden tot verkeerde diagnoses en gevoelens van discriminatie bij Nederlanders van kleur. 

Zorgorganisaties worden nu verplicht om ‘cultuursensitieve zorg’ te verlenen, zo besliste de gemeenteraad gisteren. Organisaties moeten zorg dragen voor een ‘representatief personeelsbestand’ en ‘training van medewerkers’. Ook moeten opleidingen hier meer aandacht aan geven.

Daarnaast moet discriminatie worden aangepakt. Vijftien procent van de zorgmedewerkers heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Zij krijgen vaak te maken met discriminerende opmerkingen van patiënten. In 2020 sprak RTL Nieuws met ruim honderd zorgmedewerkers van kleur. Elf daarvan zeiden te stoppen vanwege discriminatie. De gemeente Amsterdam onderzoekt sancties voor zorginstellingen die over de schreef gaan.

Een ander probleem in de zorg is dat kinderen vaak als tolk voor hun ouders moeten optreden. Zij moeten de soms heftige diagnoses van de dokter voor hun ouders in het Nederlands vertalen in het Arabisch, Turks of een andere taal, wat emotioneel zwaar kan zijn. De gemeente wil meer professionele tolken om deze taak over te nemen.

GroenLinks, D66, PvdA, Denk, BIJ1 en ChristenUnie werkten ruim een jaar aan hun initiatiefvoorstel. ‘In de zorg wordt racisme vaak gebagatelliseerd of geaccepteerd, ook doordat patiënten kwetsbaar zijn of cognitieve beperkingen hebben’, stelt GroenLinks. ‘Het is onze taak om grenzen en normen te stellen en om zorgmedewerkers te beschermen.’

- Advertentie -