Armenië wil uit het door Rusland geleide veiligheidsblok stappen. Leden van deze Collective Security Treaty Organization (CSTO) zouden in 2021 de oorlog tegen Armenië hebben gepland.
De Armeense minister-president Nikol Pashinyan zei dit gisteren, volgens internationaal persagentschap Reuters. De CSTO is een militaire verdragsorganisatie die haar hoofdkantoor in Moskou heeft. Naast Rusland en Armenië zijn ook Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Belarus lid. Het is niet de vraag of Armenië uit de CSTO stapt, maar wanneer, aldus Pashinyan.
Pashinyan zoekt al enige tijd toenadering tot de Europese Unie en de Verenigde Staten. In maart dit jaar kondigde de Armeense premier aan dat het uit de CSTO zou stappen, tenzij de organisatie ondubbelzinnig de veiligheid van het christelijke land in de Kaukasus zou garanderen. Pashinyan geeft nu aan zulke toezeggingen niet te hebben gekregen, waarop hij zijn conclusies trekt.
Armenië voelt zich bedreigd door Azerbeidzjan, dat eind vorig jaar de Armeense enclave Nagorno-Karabach inlijfde (of bevrijde, afhankelijk van het perspectief). Rusland heeft een militaire basis in Armenië, maar schoot de Armeniërs niet te hulp.
In april dit jaar werden vier Armeense grensdorpen ‘teruggegeven’ aan Azerbeidzjan, in een poging tot een vredesakkoord tussen de landen te komen. Bovendien wil Azerbeidzjan een corridor over Armeens grondgebied, om de exclave West-Azerbeidzjan met de rest van het land te verbinden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is een groot voorstander van deze zogenoemde Zangezur-corridor.
Pashinyan zegt nu dat twee niet nader te noemen CTSO-leden in het geheim met Azerbeidzjan hebben samengewerkt om Nagorno-Karabach terug te krijgen. ‘Het bleek dat de leden van de CSTO-alliantie hun contractuele verplichtingen niet nakwamen, maar een oorlog tegen ons met Azerbeidzjan aan het plannen waren’, aldus de Armeense premier.