21.2 C
Amsterdam

Autoriteit Persoonsgegevens: bespioneerde salafisten moeten worden geïnformeerd

Lees meer

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, vindt dat het ministerie van Sociale Zaken salafistische moslims moet informeren over het schenden van hun grondrechten. Zij werden door het ministerie in het geheim onderzocht.

Eerder deze week werd bekend dat het ministerie van Sociale Zaken in het geheim salafistische moslims onderzocht. Wolfsen noemt dit een ‘zorgelijke ontwikkeling’ en vindt dat de overheid burgers die zijn bespioneerd hierover moet informeren, in plaats van dat burgers hier zelf achteraan moeten gaan, schrijft NRC. Wolfsen vindt ook dat de getroffen burgers een schadevergoeding moeten krijgen.

Twee jaar geleden werd bekend dat Nederlandse gemeenten een particulier bedrijf hadden ingehuurd die moskeeën bespioneerde. Maar afgelopen maandag gaf minister Karien van Gennip van Sociale Zaken toe dat ook haar ministerie zich aan spionage schuldig had gemaakt.

Gisteren wees de Autoriteit Persoonsgegevens het ministerie op zijn verplichting de burgers die stiekem waren onderzocht hierover te informeren. Het ministerie van Sociale Zaken is echter niet van plan dit te doen. Volgens een woordvoerder van het ministerie ligt het initiatief voor het opvragen van persoonlijke gegevens bij de getroffen burgers zelf. Het ministerie zou niet over alle bewuste adressen beschikken, en het zou moeilijk te achterhalen zijn wie precies getroffen is. Het heeft, aldus het ministerie, daarom ‘geen zin om te gaan graven’. Bovendien wil het ministerie niet nog een keer de rechten van de burgers schenden, door hen op te sporen.

Dit laatste argument wordt door de Autoriteit Persoonsgegevens naar de prullenmand verwezen. ‘Dat het te veel werk is, ontslaat hen niet van de verantwoordelijkheid om de wet toe te passen. Als je naar een moskee kunt om daar undercover onderzoek te doen, kan je ook naar diezelfde moskee gaan om het adres te achterhalen en je fout recht te zetten.’

Wolfsen vindt dat ook dat de getroffen burgers een schadevergoeding moeten krijgen. Dat het ministerie dit nu nalaat noemt hij ‘de omgekeerde wereld’. ‘Door de last bij de burger te leggen, ontloopt het ministerie elke verantwoordelijkheid.

- Advertentie -