17.1 C
Amsterdam

Azerbeidzjaanse president: Armeense hoofdstad hoort bij Azerbeidzjan

Lees meer

Volgens de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev ligt de Armeense hoofdstad Yerevan in historisch Azerbeidzjaans gebied. Armeniërs op X reageren woedend op deze nieuwste ‘provocatie’.

Eind vorig jaar bevrijdde het Azerbeidzjaanse leger Nagorno-Karabach, een regio in Azerbeidzjan die – tot voor kort – werd bezet door Armeense separatisten die daar de illegale republiek Artsakh hadden gesticht. De Armeniërs, meer dan honderdduizend, vluchtten massaal naar buurland Armenië.

Maar met deze overwinning is het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië nog niet voorbij, want president Aliyev wil meer. Het gaat allereerst om de zogenoemde Zangezur-corridor, een landbrug dwars door Armenië, die de exclave West-Azerbeidzjan met de rest van het land moet verbinden. Turkije, dat Azerbeidzjan militair heeft gesteund in de oorlog van 2020 tegen Armenië, is hier ook een groot voorstander van, want hierdoor kan Turkije worden verbonden met de ´broederlanden’ in Centraal-Azië.

Daarnaast is ook de Armeense hoofdstad Yerevan volgens Aliyev in feite historisch Azerbeidzjaans. Aan het begin van de twintigste eeuw zou Azerbeidzjan stukken land aan de Armeniërs hebben gegeven, wat volgens Aliyev een grote fout is. Azerbeidzjanen woonden al eeuwen in Yerevan, maar Armenië is nu bezig om de herinnering aan hun aanwezigheid uit te wissen, aldus de president.

Armeniërs op X reageren woedend. Ze beweren dat de Armeniërs veel langer in het gebied wonen dan de Turkse volkeren, zoals de Azerbeidzjanen, die zouden pas eeuwen later naar het gebied zijn getrokken.

Ondertussen is er enige dooi in de betrekkingen tussen Armenië en Turkije. Er worden nu stappen gezet om de grens tussen Armenië en Turkije weer te openen. Turkije heeft deze grens in de jaren negentig gesloten, vanwege de Armeense bezetting van Nagorno-Karabach.

- Advertentie -