13.2 C
Amsterdam

Bangladesh: gevluchte Rohingya willen niet terug naar Myanmar

Lees meer

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de regering van Bangladesh zijn er maar weinig Rohingya die willen terugkeren naar Myanmar. Op dit moment leven er honderdduizenden Rohingya in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Ze zijn twee jaar geleden voor het anti-islamitische geweld gevlucht.

Van de 1.056 families die waren geselecteerd voor repatriëring zijn er slechts 21 bereid om met de autoriteiten te praten over een eventuele terugkeer naar Myanmar. Deze gezinnen gaven echter aan dat ze graag in Bangladesh wilden blijven. Dit stelt Abul Kalam, de Bengaalse commissaris voor de vluchtelingen.

Vorig jaar werd er een soortgelijke poging ondernomen om Rohingya te laten terugkeren naar het land van herkomst. Ook deze poging was tevergeefs, want niemand was bereid om op vrijwillige basis terug te gaan naar Myanmar.

De spanningen tussen de boeddhistische Birmezen en de islamitische Rohingya leidden in 2016 en 2017 tot een genocide, waarbij zo’n 25.000 moslims werden vermoord. Als gevolg van dit geweld zijn meer dan 700.000 Rohingya Myanmar ontvlucht. De meeste vluchtelingen leven nu in vluchtelingenkampen in Bangladesh.

- Advertentie -