Bangladesh: gevluchte Rohingya willen niet terug naar Myanmar

Lees meer

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de regering van Bangladesh zijn er maar weinig Rohingya die willen terugkeren naar Myanmar. Op dit moment leven er honderdduizenden Rohingya in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Ze zijn twee jaar geleden voor het anti-islamitische geweld gevlucht.

Van de 1.056 families die waren geselecteerd voor repatriëring zijn er slechts 21 bereid om met de autoriteiten te praten over een eventuele terugkeer naar Myanmar. Deze gezinnen gaven echter aan dat ze graag in Bangladesh wilden blijven. Dit stelt Abul Kalam, de Bengaalse commissaris voor de vluchtelingen.

Vorig jaar werd er een soortgelijke poging ondernomen om Rohingya te laten terugkeren naar het land van herkomst. Ook deze poging was tevergeefs, want niemand was bereid om op vrijwillige basis terug te gaan naar Myanmar.

De spanningen tussen de boeddhistische Birmezen en de islamitische Rohingya leidden in 2016 en 2017 tot een genocide, waarbij zo’n 25.000 moslims werden vermoord. Als gevolg van dit geweld zijn meer dan 700.000 Rohingya Myanmar ontvlucht. De meeste vluchtelingen leven nu in vluchtelingenkampen in Bangladesh.

- Advertentie -

1 REACTIE

  1. Een in triest verhaal, over een moslim minderheid dit keer. Maar zeer herkenbaar als met christen minderheden in Egypte, Indonisië en Pakistan overkomt. De moslims in Kashmir lijden er ook onder. Dit is allemaal een gevolg van het globale aanwakkeren van moslim extremisme. Men zag wat er gebeurde in landen waar moslims een meerderheid werden : het loopt slecht af met de minderheden. Daarom worden vredelievende hindoes en ook andere gelovigen geweldadig tegen moslims : voorkom dat het een meerderheid wordt en je voorkomt het probleem. Puur lijfsbehoud dus.

    Is daarmee de Islam de ‘kwaaie pier” , in navolging van IS ? Ik denk het niet. Wie wind zaait zal storm oogsten is het eerder. Na jaren van inmenging van Rusland in Afghanistan en de steun aan de oppositie door de VS, na de opkomst van al-queda en de ‘aanslag’ van 9/11, kon de VS voluit tekeer gaan.

    Mijn waarneming is dat er weerstand is tegen het verlies van de eigen culturele waarden en het eigen geloof. De films en nu ook TV-series uit de VS verkopen die levensstijl als een droomwereld. Dat is ook één van de redenen dat er zoveel economische vluchtelingen naar europa willen : men denkt dat iedereen hier tien mooie vriendinnen heeft, een villa met zwembad, mooie auto’s en geen klap uitvoert. Dit waanbeeld is de illusie die mensen verblind.

    Dus de gedachte van IS – een eigen staat zonder westerse inmenging – is begrijpelijk, de extreem geweldadige uitvoering was niet slim. Daarmee verspeelde men de sympatie die iemand als de islamitische berber leider in Afrika [ ben helaas zijn naam vergeten ] wel krijgt. Er is niks mee om de eigen cultuur te beschermen [ behalve als je bleek en/of christen bent.], en je af te sluiten voor kapitalisme en globalisme [ die vinden dat niet fijn..],
    maar gebruik geen geweld. Door geweld te gebruiken [ zeker zinloos geweld zoals IS], verspeel je het moreel gelijk. En ook door je wil op te leggen aan het gastland waar je verblijft, verspeel je krediet. Ik weet niet veel van de Koran of Islam, maar dit is wat een gelovige mohammedaan verkondigde. Gedrag je als gast in een ander land en pas je aan de regels aan. Zo simpel is het allemaal, maar daarmee niet minder schrijnend voor de minderheden die bij voortduring de slachtoffers zijn van het botsen van geweld met cultuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here