18 C
Amsterdam

Baudet na bekladding FvD-kantoor: ‘Past in patroon van demonisering’

Lees meer

Vandalen hebben het partijkantoor van Forum voor Democratie aan de Herengracht in Amsterdam beklad. ‘Het past in een patroon van bedreigingen, demonisering en hatelijkheden’, reageert Baudet.

Op de voordeur stond ‘fascist’ geschreven. Ook was er een spandoek aan het pand bevestigd, waarop de namen van partijleider Thierry Baudet en Poetin zijn geschreven – met een hartje ertussen.

In een video voor het bekladde partijkantoor noemt Baudet de veronderstelde liefde tussen hem en Poetin ‘totale onzin’. ‘Wij zeggen alleen: er moet een diplomatieke oplossing komen. De slachtoffers in Oekraïne, die moeten we helpen en beschermen, en dat kan niet door door te gaan op een pad richting de Derde Wereldoorlog.’

Baudet laakt dat FvD in het debat zou worden uitgesloten. Hij refereert ook aan het niet vertonen van de documentaire over FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren door de Amsterdamse bioscoop Pathé Tuschinski.

Baudet: ‘Dit is het moment om het gesprek te heropenen in de samenleving, om te stoppen met deze bizarre demonisering en framing, want dit mag niet de toekomst worden van Nederland.’

Waarschijnlijk is het FvD-partijkantoor in de nacht van zondag op maandag beklad. Gisteravond vond in debatcentrum De Balie een lijsttrekkersdebat plaats, waarvoor FvD niet was uitgenodigd. FvD-aanhangers demonstreerden daartegen, terwijl linkse activisten een tegendemonstratie hielden. Het is niet bekend of dit de aanleiding was voor de bekladding.

Forum voor Democratie ligt de laatste weken onder vuur, omdat Thierry Baudet de Russische president Vladimir Poetin, die Oekraïne is binnengevallen, zegt te begrijpen. Terwijl het Russische leger burgerdoelen aanvalt en ziekenhuizen bombardeert, noemde Baudet vorige week het Russische optreden ‘extreem mild’.

Vorige week zond Zembla de documentaire Kremlin in de Kamer uit. Hoewel niet werd aangetoond dat Baudet geld krijgt van het Kremlin, werd duidelijk dat de FvD-leider handelt in het belang van het Kremlin. Zo pleitte Baudet intern al jaren ervoor dat Nederland uit de NAVO moet en verspreidt hij pro-Russisch nepnieuws over de ramp met de MH17.

Voor activisten was het Rusland-verhaal van Baudet reden om ook FvD-posters in Maastricht te bekladden. In plaats van ‘Hoeveel genders heb jij vandaag?’, staat er nu ‘Hoeveel roebels kreeg jij vandaag?’

- Advertentie -