10.1 C
Amsterdam

Baudet organiseert essaywedstrijd over extreemrechts begrip ‘clownworld’

Lees meer

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet organiseert een essaywedstrijd over de zogenoemde ‘clownpill’, een begrip uit de extreemrechtse alt-rightbeweging.

Wat is het belang van de clownpill ten opzichte van de redpill?, schrijft Baudet. Inzenders moeten een essay van maximaal 1.200 woorden schrijven. De winnaar krijgt ‘mooie dingen’.

De clownpill verwijst naar de ‘red pill’. Dat is de rode pil uit de sciencefictionfilm The Matrix (1999). Hoofdpersoon Neo moet deze pil slikken zodat hij de wereld kan zien zoals die echt is, niet zoals die door de machthebbers aan ons wordt voorgeschoteld. Aanhangers van de extreemrechtse alt-rightbeweging menen ook dat ze ‘red pilled’ zijn.

Alt-rightaanhangers geloven niet in de politiek-correcte werkelijkheid die de ‘linkse elite’ zou propageren, maar zijn ‘realistisch’. Dat maakt ze strijdbaar, want ze willen het ‘Avondland’ redden van de ondergang. Als er niets gebeurt, dan zal de ‘linkse elite’ het ‘Avondland’ uitleveren aan moslims en zwarte mensen, zo is de gedachte.

Mensen die ‘clownpilled’ zijn hebben die strijdbaarheid opgegeven. Ze geloven in ’clownworld’, een begrip uit de alt-rightbeweging dat vanaf 2019 een opmars kent. Clownworld is het geloof dat de wereld gek is geworden.

Strijd tegen deze gekte is zinloos, vinden veel aanhangers van de clownworld-theorie, zodat je beter cynisch en nihilistisch kunt zijn. Wie de clown-pill neemt, ziet gelaten de wereld aan als de ‘grap’ die de wereld blijkbaar is geworden.

Termen als ‘red-pill’ en ‘clownworld’ komen uit de alt-right-beweging op het internet. ‘Alt-right’ is een afkorting van ‘alternative right’, alternatief rechts dus. Deze stroming propageert een racistisch, anti-islamitisch, antihomo- en antifeministisch wereldbeeld, maar maakt in tegenstelling tot ‘gewoon’ extreemrechts veelvuldig gebruikt van memes, grappig bedoelde plaatjes.

‘In deze extremistische beweging staat ras centraal’, aldus de AIVD. ‘Het blanke ras moet volgens hen zuiver blijven en niet gemengd worden met andere rassen. In de blanke etnostaat die zij nastreven is geen plaats voor andere rassen. Ze willen dit extremistische gedachtegoed algemeen geaccepteerd maken.’

De term ‘clownworld’ ontstond als reactie op een voorleesmiddag in de Verenigde Staten, waar kinderen verkleed als drag queen een verhaaltje mochten voorlezen in de bibliotheek. Enkele alt-rechtse activisten vonden dit belachelijk en besloten zich uit protest als clowns te verkleden.

Hun opvatting: omdat onze samenleving de LHBT-gemeenschap zou propageren, zouden we degenereren en moreel corrumperen, met als gevolg een decadente maatschappij die ontmand is en weerloos voor een ‘invasie’ van vreemdelingen die ons overspoelen. De op het eerste gezicht vrolijke clowns staan daarmee symbool voor wat veel commentatoren een extreemrechts, homofoob en racistisch wereldbeeld achten.

FvD-Kamerlid Frederik Jansen gebruikte in 2019 tijdens een speech als voorzitter van de FvD-jongeren ook al het begrip ‘clownworld’. Jansen onderschreef in die speech het nihilisme van clownworld niet, blijkens zijn woorden uit die speech:

‘Wij moeten een antwoord bieden op clownworld die geleidelijk alle facetten van ons leven beheerst. Wij gaan onze beschaving redden van de dreigende ondergang. Want wat hard lijkt voor sommigen, is noodzakelijk voor ons allemaal. We hebben doorzettingskracht nodig, discipline, overwinningsdrang, ja, zelfs overheersingsdrang.’

‘Pepe the Frog’, die groene kikker die door de alt-right wordt gebruikt als symbool voor racisme en antisemitisme, wordt sinds 2019 ook als clown getekend: the Honkler. The Honkler is Pepe met een clownsneus en haar in alle kleuren van de regenboog. Als je op zijn neus drukt, zegt hij ‘honk honk’.

Exact die woorden gebruikte Baudet eergisteren in een tweet, waarin hij het geloof van mensen in de coronapandemie hekelt. Baudet sloot zijn tweet af met een smiley van een clown.

Volgens Baudet liegt de overheid over het gevaar van de coronapandemie. Het coronavirus is volgens Baudet helemaal niet gevaarlijk en zijn de avondklok, het sluiten van cafés, restaurants en bioscopen, verplichte mondkapjes en een vaccinatieprogramma dat juist wel.

De FvD-leider zaaide vorige week nog twijfel of dinosauriërs wel echt hebben bestaan. Wel gelooft Baudet in ufo’s.

- Advertentie -