12.7 C
Amsterdam

BBB schrapt Turks-Nederlandse genocide-ontkenner van kandidatenlijst

Lees meer

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft besloten om Yasin Makineli, de Turks-Nederlandse kandidaat  die op nummer 43 stond, van hun kandidatenlijst te halen. Partijvoorzitter Erik Stegink wil niet ingaan op de toedracht. Volgens Makineli zelf heeft het te maken met zijn standpunt over de Armeense genocide, die hij weigert als een historisch feit te erkennen. ‘Niet politici, maar historici moeten daarover oordelen’, aldus Makineli. Zo meldt het AD.

Partijvoorzitter Stegink meldt dat het bestuur de kandidaten ‘extra is gaan doorlichten’ en dit heeft geleid tot de beslissing Makineli van de lijst te halen. ‘Er waren drie zorgpunten’, zegt Stegink, waaronder de ontkenning van de Armeense Genocide. Ook speelde volgens de politicus dat Makineli geen excuses wilde maken richting het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) over zijn standpunt over het conflict tussen Israël en Palestina, waarin hij opkomt voor de Palestijnen.

In het verleden zijn er vaker Turks-Nederlandse kandidaten van een kandidatenlijst gehaald vanwege hun standpunt over de Armeense Genocide, zoals Ayhan Tonca en Osman Elmaci, die in 2006 op de CDA-lijst stonden voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Voormalige Turks-Nederlandse Kamerleden die de genocide erkennen, zoals Dilan Yesilgöz, Zihni Özdil, Sadet Karabulut, ondervonden in het verleden veel bedreigingen en verwensingen vanuit Turks-nationalistische hoek. Dat werd in 2018 bijvoorbeeld aangewakkerd door Denk-kamerlid Tunahan Kuzu.

- Advertentie -