16.8 C
Amsterdam

België: controversiële imam wacht in cel op uitwijzing

Lees meer

België heeft de controversiële Frans-Marokkaanse imam Hassan Iquioussen opgesloten in een detentiecentrum, waar hij zich kan opmaken om te worden uitgezet naar Marokko.

‘Wij kunnen niet toelaten dat wanneer iemand die een extremist is en geen verblijfsrecht heeft zomaar kan rondlopen op ons grondgebied. Wie hier niet mag zijn moet teruggestuurd worden’, zegt de Belgische staatssecretaris Nicole de Moor (Asiel).

De op internet populaire imam predikte in Frankrijk. Dat land wilde hem deze zomer al uitzetten naar Marokko, onder beschuldiging van antisemitisme, vrouwenhaat en banden met de Moslimbroederschap en salafisten. De imam besloot daarop naar België te vluchten.

Frankrijk heeft zijn verblijfsvergunning ingetrokken, maar vraagt wel om zijn uitlevering. Voor dat laatste heeft de Belgische rechter een stokje gestoken. De feiten waarop het Franse arrestatiebevel is gebaseerd, vormen geen strafbaar feit in België.

Maar de imam wordt dus wel uitgezet naar Marokko. Hij werd gisteren alvast in administratieve detentie geplaatst in Vottem, in de provincie Luik.

- Advertentie -