18 C
Amsterdam

België: jurist zal ‘stevig’ Turkijedossier indienen bij Internationaal Strafhof

Lees meer

De Belgische advocaat Johan Vande Lanotte, tevens voormalig vicepremier, wil het Turkse regime voor het Internationaal Strafhof in Den Haag brengen. Hij is daarin al vergevorderd, zegt hij tegen Vlaamse media.

Turkije zou zich schuldig maken aan systematische foltering en ontvoeringen van mensen uit het buitenland. Ook zitten tienduizenden mensen in de cel om vermeende sympathie voor de Gülenbeweging, die volgens president Erdogan achter de coup van 2016 zit. Volgens de advocaat maakt Turkije zich schuldig aan misdrijven tegen de menselijkheid.

Vande Lanotte is al tweeënhalf jaar bezig met zijn dossier. Zo organiseerde hij vorig jaar een symbolisch Turkije-tribunaal in Genève. Er verschenen zes rapporten over onder meer marteling, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de toegankelijkheid van het recht en de persvrijheid. Ook hebben vijftien slachtoffers opgetreden als getuige.

Turkije erkent het Internationaal Strafhof niet, en kan dus niet aangeklaagd worden bij het strafhof voor mensenrechtenschendingen die in het land zelf plaatsvinden. Maar als Turkse ontvoeringen hebben plaatsgevonden in landen die het strafhof erkennen, dan is het alsnog mogelijk om Turkije op dat punt aan te klagen, zei Vande Lanotte eerder.

De advocaat is inmiddels bezig om stukken naar voren te brengen bij het strafhof, zegt hij nu: ‘We hebben onder meer negenhonderd getuigenissen en bewijzen van folteringen. We hebben een zestigtal ontvoeringen waar we heel gedetailleerd op kunnen ingaan, en bij een tiental daarvan, die we ook voor het hof gaan brengen, kunnen we ook heel duidelijk zeggen wie de schuldigen zijn. Ik denk dat we een heel stevig dossier hebben.’

De bedoeling is dat het dossier over een maand aan een groep internationale professoren wordt gegeven, die zich dan over de materie zullen buigen. Vande Lanotte wil eerst hun oordeel weten voordat hij alles naar het Internationaal Strafhof stuurt. Dat wil niet per se zeggen dat Turkije dan ook wordt aangeklaagd: juristen bij dat hof zullen kijken of zo’n poging kansrijk is en daarna eventueel zelf overgaan tot het aanklagen van Turkije.

- Advertentie -