11.5 C
Amsterdam

Turkse ‘mensenrechtenhervormingen’ slechts bühnetaal, aldus critici

Lees meer

De Turkse president Erdogan kondigde dinsdag een serie mensenrechtenhervormingen aan. Hij beloofde ingrijpende veranderingen in de rechterlijke macht, een grondige herziening van de grondwet en respect voor de vrijheid van meningsuiting. Critici zijn echter sceptisch.

Volgens de Amerikaanse Midden-Oostenexpert Howard Eissenstat (St. Lawrence University) zijn dit geen echte hervormingen, maar gaat het Erdogan alleen om het behouden van zijn macht. De Amerikaanse journalist Seth J. Franzman is ook sceptisch. Turkije sluit nog steeds journalisten en politieke tegenstanders op en iedereen die kritiek levert op het regime, zegt hij.

‘Geen enkel mensenrechtenplan zal meer zijn dan het papier waarop het is geschreven, totdat politieke gevangenen worden vrijgelaten en nepaanklachten tegen andersdenkenden worden ingetrokken’, zegt ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. ‘Alleen maar zeggen dat de rechtbanken onafhankelijk zullen zijn, zal ze niet onafhankelijker maken.’

Turkije kent veel politieke gevangenen. Onder hen de dissidente schrijver Ahmet Altan, oud-oppositieleider Selahattin Demirtas en Osman Kavala, een vooraanstaande filantroop en mensenrechtenverdediger die al meer dan drie jaar gevangen zit zonder veroordeeld te zijn.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft eerder de onmiddellijke vrijlating van Kavala en Demirtas geëist. Aan de oproepen van het EHRM heeft Turkije echter geen gehoor gegeven. Toen Erdogan zijn hervormingsplan uiteenzette, ging hij niet in op deze specifieke zaken.

Erdogan is al een tijdje bezig met een charmeoffensief. Hij spreekt sinds begin dit jaar verzoenende woorden richting het Westen en Israël. ‘Doel is om het imago van Ankara te veranderen: van een militaristische autoritaire agressor, naar een die probeert te werken aan de betrekkingen met Europa, de VS, de Golf en Israël’, zei journalist Franzman eerder op de Kanttekening.

- Advertentie -