13.1 C
Amsterdam

‘Duitslands eigen George Floyd’ stierf na politie-inval, broer eist opheldering

Lees meer

Afgelopen donderdag overleed de 64-jarige Kupa Ilunga Medard Mutombo in Berlijn. Een maand geleden gebruikte de politie geweld tegen deze zwarte psychiatrische patiënt, om hem daarna naar het ziekenhuis over te brengen. Het voorval wordt in Duitse media vergeleken met de dood van George Floyd.

Op een persconferentie riep de broer van de overledene, Mutombo Mansamba, gisteren op om alles tot op de bodem uit te zoeken en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

Kupa Ilunga Medard Mutombo leed aan schizofrenie en woonde in een tehuis voor geesteszieken in Berlijn. In de ochtend van 14 september werd hij, in aanwezigheid van politieagenten, naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij afgelopen donderdag.

De leidinggevende van het ziekenhuis vergeleek zijn dood met die van de Afro-Amerikaan George Floyd. Politieagent Derk Chauvin knielde minutenlang met zijn volledige lichaamsgewicht op de nek van Floyd, die daardoor niet kon ademen. De dood van Floyd leidde tot de wereldwijde Black Lives Matter-protesten.

Maar de Berlijnse politie beweert dat Kupa Ilunga Medard Mutombo zich hevig verzette, sloeg en schopte en verzet bleef bieden toen hij handboeien om had – totdat hij in elkaar zakte.

Volgens zijn broer Mutombo Masamba klopt de lezing van de politie niet. Zijn broer was helemaal niet agressief, zegt hij, op basis van informatie van de verzorger van zijn broer die bij het incident aanwezig was. Tegelijkertijd gebruikte de politie ‘enorme brute kracht’. Hij zou in paniek geraakt zijn toen hij de agenten in uniform zag, en sloot daarop de deur van zijn kamer. Dat zou voor de agenten reden zijn geweest om geweld te gebruiken.

De politie liegt, zegt ook het Berlijnse slachtoffercentrum Reachout. Dat spreekt simpelweg van ‘moord’. De motieven: racisme en omdat geesteszieke patiënten zouden worden beschouwd als mensen zonder rechten. De politie zou geweld tegen patiënten rechtvaardigen, omdat patiënten wel vaker agressief gedrag zouden vertonen.

Tegen het Turkse staatspersbureau Anadolu zegt Reachout dat politiegeweld tegen zwarte mensen en andere Duitsers van kleur structureel is. Maar veel gevallen van politiegeweld zouden niet worden gemeld, onderzocht en bestraft. Het zou gaan om 169 doden in twintig jaar. Geen van de betrokken politieagenten werd beschuldigd van moord of doodslag. ‘Ze worden nauwelijks aangeklaagd.’

Maar tot nu toe zijn er nog geen concrete aanwijzingen dat de betrokken agenten zich in deze casus hebben laten leiden door racistische motieven, schrijft de Berliner Morgenpost. Ook Mutombo Masamba is voorzichtig. ‘Zo wil ik het niet inkleuren’, zei hij gisteren. Hij vindt ook dat de politie als geheel niet als racistisch mag worden afgeschilderd.

Het lichaam is in beslag genomen door het parket voor autopsie. De politie doet nu ook onderzoek naar de betrokken agenten.

‘We moeten wachten op het rapport’, vindt Mansamba’s advocaat. De resultaten van de autopsie zijn nog niet bekend gemaakt. ‘We hopen dat het volledig wordt opgehelderd. Het zou echter beter zijn als een onafhankelijke instantie en niet de politie zelf onderzoek doen naar de gebeurtenis.’

- Advertentie -