14.9 C
Amsterdam

Bernie Sanders: demonstreren tegen Israëlische regering geen Jodenhaat

Lees meer

Volgens de Amerikaanse senator Bernie Sanders is demonstreren tegen de Israëlische regering geen Jodenhaat. De linkse politicus, die een Joodse achtergrond heeft, reageert op een video van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die de Amerikaanse campusprotesten als antisemitisch heeft veroordeeld.

Netanyahu zou met zijn antisemitismebeschuldiging de aandacht proberen af te leiden van de verschrikkelijke oorlog in Gaza, aldus Sanders. ‘Naar mijn mening, en ik denk de mening van de meeste Amerikanen nu, is de reactie van Israël totaal disproportioneel. Gaza telt 2,2 miljoen inwoners, voornamelijk zeer arme Palestijnen. De afgelopen zes maanden zijn 33.000 mensen gedood en 77.000 gewond geraakt, van wie twee derde vrouwen en kinderen zijn.’

Demonstranten zijn geen Jodenhaters of Hamas-aanhangers, vervolgt Sanders. Ze komen op voor de Palestijnse burgers in Gaza en zijn het beu dat de Verenigde Staten de Israëlische oorlogsmachine nog steeds financieren.

Sanders noemt de Israëlische regering extreemrechts en racistisch. Niet alleen jongeren en mensen van kleur in de Verenigde Staten zijn tegen de Israëlische politiek, maar een aanzienlijk deel van de achterban van de Democratische Partij is kritisch. De linkse senator vindt het onbegrijpelijk dat president Joe Biden achter Israël blijft staan.

Inmiddels hebben de Amerikaanse autoriteiten honderden studenten gearresteerd, die tegen de oorlog in Gaza protesteren.

Ook in Duitsland in Nederland staat de demonstratievrijheid onder druk. Zaterdag maakte de Duitse politie met geweld een einde aan een vreedzame sit-in voor de Bondsdag in Berlijn en hield daarbij een aantal demonstranten aan.

Eind vorige week nam de Tweede Kamer met een overweldigende meerderheid een motie van BBB aan die de demonstratievrijheid aan banden probeert te leggen. Hogescholen en universiteiten moeten een identificatieplicht hanteren ‘voor zo lang als nodig’. Studenten moeten hun collegekaart tonen, zodat activisten die geen student zijn uit de gebouwen kunnen worden geweerd. Alleen Denk, de Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie stemden tegen de motie. De Tweede Kamer nam daarnaast een motie van de SGP aan, waarin het kabinet wordt opgeroepen afspraken te maken met hogescholen en universiteiten om de toegang tot gebouwen beter te controleren.

- Advertentie -