7.3 C
Amsterdam

Beyoncé geeft countryhitlijst kleur met nieuwe song

Lees meer

De Afro-Amerikaanse zangeres Beyoncé heeft geschiedenis geschreven. Als eerste zwarte vrouw staat ze op nummer 1 in de Amerikaanse countryhitlijst met haar song Texas Hold ’em

Het is een mijlpaal, want country is een muziekgenre dat gedomineerd wordt door witte mannen en vrouwen, zoals Johnny Cash, Dolly Parton en Taylor Swift. Beyoncé, die haar roots heeft in Texas en haar zangcarrière begon in een kerkkoor, is de eerste vrouwelijke artiest die zowel de R&B-hitlijst als de countryhitlijst in de Verenigde Staten heeft aangevoerd.   

Niet alle radiostations in het zuiden van de Verenigde Staten draaien het nummer van Beyoncé. Sommigen vinden dat haar song geen echt countrynummer is. Volgens 3FM is dat onterecht, want countrymuziek is ontstaan in de zwarte gemeenschap. Het is een combinatie van Afrikaanse muziekinstrumenten en liedjes die de tot slaaf gemaakten zongen op de plantages. Witte mensen pasten deze muziek een beetje aan en zo ontstond ‘country’, dat bijna uitsluitend door witte artiesten wordt gemaakt. De fans van Beyoncé hopen dat ze met haar song country opnieuw claimt voor de zwarte gemeenschap.

- Advertentie -