14 C
Amsterdam

BIJ1 Rotterdam: college moet aangifte doen tegen ‘racistische raadsleden’

Lees meer

In maart doet BIJ1 ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. In het uitgelekte concept-verkiezingsprogramma verzet de partij zich onder meer tegen ‘racistische raadsleden’ en het gentrificatiebeleid van de gemeente. BIJ1 wil het beleid omdraaien: er moeten meer sociale huurwoningen komen in duurdere wijken.

‘De racistische Rotterdamwet moet worden afgeschaft! Er moet direct een stop komen op de drang om huidige wijkbewoners te vervangen. Mensen zijn geen rotte appels!’, stelt BIJ1 in het concept-verkiezingsprogramma.

‘De gemeente zal met de bouw van sociale huurwoningen het gentrificatiebeleid van de afgelopen jaren omdraaien: in plaats van dure woningen in goedkope wijken, bouwen we betaalbare huurwoningen in duurdere wijken. Minstens 50% van de nieuwe woningen in onze gemeente moeten bestemd zijn voor sociale huur. Zo vechten we tegen gentrificatie. Dit schadelijke proces moet een halt worden toegeroepen!’

In het concept-programma pleit BIJ1 Rotterdam daarnaast voor een wethouder tegen racisme en discriminatie, een verbod op etnisch profileren en ‘safe spaces voor LHBTIQIA+personen van kleur’. Zwarte Piet wordt verboden in de openbare ruimte. Rotterdam moet excuses aanbieden voor de slavernij en Keti Koti wordt een officiële feestdag. Racistische politieagenten moeten makkelijker worden ontslagen.

Ook wil BIJ1 een Rotterdam zonder ‘haat op straat of in de raad’. Dit betekent onder meer diverse onderwijsprogramma’s en diversiteitsquota voor gemeentelijke medewerkers op alle niveaus.

‘Ook in de raad zal het college een voorbeeldrol nemen en actiever optreden tegen haat en racisme dat binnen de raad geuit wordt’, stelt BIJ1 Rotterdam. ‘De aanwezigheid van partijen in de raad (PVV en Leefbaar Rotterdam, red.) die zich met regelmaat van haat bedienen in hun teksten is onacceptabel. Racisme is geen mening maar een misdrijf. Het college zal actief optreden, haatpredikers in de raad aanspreken op hun gedrag en aangifte doen waar racisme geuit wordt.’

Dit concept-programma zal nog door de leden van BIJ1 worden besproken en geamendeerd. Uiteindelijk komt hier dan een definitief programma uit waarmee de partij de hort op gaat voor de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen van maart.

Ook het concept-programma van BIJ1 Amsterdam is al gelekt.

- Advertentie -