18.4 C
Amsterdam

BIJ1 vestigt zich in de grote steden

Lees meer

Het lijkt erop dat BIJ1 in Amsterdam haar zetelaantal heeft verdrievoudigd. Daarnaast debuteert de partij in de gemeenteraden van Rotterdam, Utrecht en Almere.

In 2018 debuteerde BIJ1 in de gemeenteraad van Amsterdam met Sylvana Simons, die in 2021 in de Tweede Kamer werd verkozen. Haar opvolger in de raad, Jazie Veldhuyzen, heeft naar alle waarschijnlijkheid het zetelaantal van BIJ1 in Amsterdam weten te verdriedubbelen.

In Rotterdam wist lijsttrekker Mieke Megawati Vlasblom BIJ1 te leiden naar twee zetels. En in Utrecht is BIJ1’er Stevie Nolten in de gemeenteraad gekozen. Met haar krijgt de Utrechtse raad ‘een bevlogen en oprecht lid bij’, aldus partijleider Syvlana Simons vanochtend.

In Almere scoort BIJ1 Almere twee zetels. Dat levert mogelijk een precaire situatie op. Op de eerste plek van de lijst prijkt nog altijd de naam van de inmiddels opgestapte Gladys Wielingen, die als lijsttrekker aangaf open te staan voor samenwerking met de PVV. Na woede van veel BIJ’ers hierover vertrok ze als lijsttrekker. BIJ1 verkondigde dat ze haar zetel af zou staan. Maar vorig week gaf Wielingen zelf te kennen misschien toch haar zetel in te zullen nemen.

Ook in Delft deed BIJ1 mee aan de verkiezingen, maar daar wist de partij geen zetel te behalen. In Den Haag deed BIJ1 niet mee, omdat het lokale partijbestuur vorig jaar uit BIJ1 stapte vanwege het conflict rond Quinsy Gario.

- Advertentie -