19.1 C
Amsterdam

BIJ1’ers boos over ‘racistische’ China-motie D66

Lees meer

Volgens sommige BIJ1’ers maakt D66 zich schuldig aan racisme. De reden: een motie die parlementair onderzoek bepleit naar ‘ongewenste beïnvloeding’ vanuit de Chinese Communistische Partij in Nederland, met daarbij ook aandacht voor de ‘Chinese diaspora en minderheden’.

BIJ1-fractiemedewerker Ashley Chin spreekt van ‘anti-Aziatisch racisme’. ‘Wat hebben wij hiermee te maken?’, twittert zij, zelf ook lid van de Chinese diaspora in Nederland.

‘Het ‘huis van de democratie’ stinkt aan alle kanten naar racisme’, zegt een ander actief BIJ1-lid.

D66-buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma (foto), de indiener van de motie, reageert: ‘Mmm. Misschien was de bewoording niet helder genoeg, maar het gaat hier natuurlijk om de lange arm van Bejing en de nare effecten daarvan op de Chinees-Nederlandse gemeenschap’, zegt hij.

Sjoerdsma, die zelf op de zwarte lijst van China staat, wijst op een rapport van Amnesty over intimidatie en spionage tegen Oeigoeren in Nederland. Een van hen is activist Abdurehim Gheni, die demonstreert voor de Oeigoeren in de Chinese kampen. Na geïntimideerd te zijn door Chinezen tijdens een van zijn protesten in Amsterdam, kreeg hij politiebescherming. En aan de Kanttekening vertelde Gheni telefonisch te zijn bedreigd door een Chinese informant. Maar: ‘Ik blijf doorgaan.’

De motietekst moet alsnog aangepast worden, antwoordt Chin op het verweer van Sjoerdsma. Ze wijst op ‘impliciete gevolgen’ van woorden.

- Advertentie -