28 C
Amsterdam

Bijeenkomst van Arabische Liga over gewelddadig optreden Israël

Lees meer

Leiders van de Arabische Liga hebben gister tijdens een top in Caïro hun zorgen uitgesproken over Israëlische acties op de bezette Westbank. 

De bijeenkomst in Caïro werd bijgewoond door de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi, de Jordaanse koning Abdullah, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de ministers van Buitenlandse Zaken en hoge functionarissen van diverse andere bij de Arabische Liga aangesloten landen. De aanwezigen maakten zich grote zorgen over het Israëlische geweld. Dit jaar zijn minstens tweeënveertig Palestijnen tijdens Israëlische acties omgekomen. Gisteren werd een veertienjarige jongen gedood, tijdens een inval in Jenin.

De Palestijnse president Abbas zei dat de Palestijnen lijden onder een ‘dodelijke aanval’ op de bezette Westbank, en riep de wereldleiders op een einde te maken aan het Israëlische geweld. Ook andere sprekers op de top veroordeelden het Israëlische geweld, het slopen van Palestijnse huizen en het uitbreiden van illegale nederzettingen.

De Egyptische president noemde Jeruzalem ‘de ruggengraat van de Palestijnse zaak’. Hij waarschuwde voor de ernstige gevolgen van elke Israëlische stap om de status quo van de heilige plaats te veranderen, en zei dat dit ‘een negatieve invloed’ zou hebben op toekomstige onderhandelingen om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen. Joodse extremisten betreden steeds vaker illegaal het Al Aqsa-complex, waarmee ze de delicate status-quo in gevaar brengen. Joden mogen alleen bidden bij de Klaagmuur.

In Israël is sinds eind vorig jaar Benjamin Netanyahu weer premier. In zijn kabinet zit ook de extremistisch-Joodse partij Otzma Yehudit van Itamar Ben-Gvir, een extreemrechtse hardliner.

- Advertentie -