13.1 C
Amsterdam

Bijna 20.000 krabbels voor petitie: ‘Ontsla racistische agenten Rotterdam’

Lees meer

Een petitie om de agenten te ontslaan die zich racistisch uitlieten in een WhatsApp-groep is meer dan 18.500 keer ondertekend. Donderdag zal de petitie aan burgemeester Ahmed Aboutaleb worden aangeboden, schrijft Dagblad 010.

Eind februari werden vijf Rotterdamse agenten van een team uit Delfshaven schriftelijk berispt vanwege een politie-appgroep waarin racistische dingen worden gezegd. Agenten noemden biculturele Nederlanders ‘kankervolk’, ‘kutafrikanen’ en ‘pauperallochtonen’, op wie ze wilden ‘schieten’.

Een maand later bleek dat er ook racistische appjes waren gestuurd na de moord op het zestienjarige Turks-Nederlandse meisje Hümeyra in 2018. ‘Weer een Turk minder’, werd onder meer gezegd.

In de petitie wordt Aboutaleb opgeroepen de agenten te ontslaan. ‘Genoeg is genoeg. Deze agenten hebben ruimschoots bewezen dat ze niet geschikt zijn voor het beroep dat ze uitoefenen. En dat ze niet in staat zijn om Zwarte mensen en mensen van kleur veilig te houden.’

Eerder had de burgemeester gezegd dat er voor agenten die zich racistisch uiten geen plaats is in het Rotterdamse politiekorps. Toch mochten de agenten blijven omdat zij ‘diep door het stof waren gegaan’ De agenten werden na de onthullingen over de berichten over Hümeyra niet ontslagen, maar naar een andere plek gestuurd.

De petitie is opgezet door BIJ1 Rotterdam, dat nog geen zetel heeft in de gemeenteraad.

- Advertentie -