9.5 C
Amsterdam

Bollywoodfilm over IS leidt tot onrust in India

Lees meer

De eind vorige week uitgebrachte Bollywoodfilm The Kerala Story volgt het leven van drie hindoevrouwen, die zich tot de islam bekeren en zich daarna bij de terreurorganisatie IS aansluiten. De film leidt tot veel onrust in India.

Volgens de makers is de film gebaseerd op jarenlange research, maar critici zien de film als de zoveelste propagandastunt van hindoe-nationalisten, die een haatcampagne voeren tegen de Indiase moslimminderheid.

De Indiase premier Narendra Modi, leider van de hindoe-nationalistische partij BJP, prees de film vorige week tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de deelstaat Karnataka. Hij zei dat de film probeerde ‘de gevolgen van terrorisme in een samenleving aan het licht te brengen’. Ook andere BJP-politici steunen de film.

De Indiase deelstaat West-Bengalen heeft The Kerala Story verboden, omdat de film religieuze polarisatie tussen moslims en hindoes zou aanwakkeren. Dit besluit heeft tot kritiek van federaal minister Anurag Thakur van Informatie, Communicatie, Jeugdzaken en Sport geleid. Hij zei dat West-Bengalen solidair was met de terroristen, niet met slachtoffers van terrorisme.

Eind vorig jaar was er al ophef over de film. In de trailer beweerde een actrice dat het personage dat ze speelde een van de 32.000 vrouwen uit de staat Kerala was, die zich bij IS hadden aangesloten. In werkelijkheid is er geen betrouwbare informatie over het aantal vrouwen dat zich bij IS aansloot. De deelstaat Kerala heeft de film een opzettelijke poging genoemd om ‘haat te verspreiden’, maar wil The Kerala Story niet verbieden.

The Kerala Story is niet de eerste Bollywoodfilm die anti-moslimsentimenten zou bevatten. Vorig jaar was er veel ophef over de film The Kashmir Files, die vertelt hoe hindoes in de jaren negentig massaal Kashmir ontvluchtten vanwege extremistisch geweld. Deze film zou moslims, die in India steeds meer in de verdrukking staan, demoniseren, aldus critici.

- Advertentie -