23.5 C
Amsterdam

‘Indiase propagandafilm ‘The Kashmir Files’ wakkert moslimhaat aan in India’

Lees meer

Critici vallen massaal over de nieuwe Indiase film The Kashmir Files, die vertelt hoe hindoes in de jaren negentig massaal Kashmir ontvluchtten vanwege extremistisch geweld. De film zou moslims, die in India steeds meer in de verdrukking staan, demoniseren.

Hindoes werden doelwit van aanvallen door extremisten na het uitbreken van de militante strijd door islamitische Kashmiri tegen de Indiase autoriteiten in 1989. Meer dan honderdduizend hindoes verlieten hun huizen en verhuisden naar andere delen van India. Naar schatting werden er tussen de vierhonderd en dertienhonderd hindoes vermoord.

Volgens hindoe-nationalisten waren de aanvallen een genocide van moslims tegen hindoes, en waren er zelfs nog veel meer doden te betreuren. Dit is ook het verhaal dat de film vertelt. De honderden moslims die in de jaren 1989-1995 ook werden vermoord door terroristen krijgen geen gezicht.

The Kashmir Files is geregisseerd door Vivek Agnihotri (foto), die zich volgens de linkse Indiase krant the Wire ontpopt tot de favoriete regisseur van de regerende hindoe-nationalistische partij BJP. Doel van de film zou zijn om de hindoe-nationalistische politiek van de BJP te promoten. Dat betekent dat moslims worden verbeeld als bloeddorstige barbaren, en de liberale Indiase politieke elite van die tijd als slappelingen.

Iedereen die het niet eens is met het hindoe-nationalistische wereldbeeld is een landverrader, zo vat the Wire de boodschap van de film samen: The Kasmhir Files gebruikt de Kashmiri pandits voor propaganda, en haat moslims’.

The Kashmir Files zet aan tot moslimhaat, bericht de islamitisch-Indiase krant Siasat. Een gemaskerde man, die een doek van saffraan om zijn gezicht heeft gewikkeld, heeft in een video opgeroepen tot een massale genocide op moslims om zo de dood van de pandits te wreken.

‘We zullen iedereen vermoorden, van de jongste tot de oudste. Als we de jongeren achterlaten, willen ze weten wie hun vader heeft vermoord. Ze zullen hatelijk worden en wraak willen.’ Ook moeten moslimvrouwen worden verkracht, zegt de gemaskerde man. ‘Ik heb geen macht, anders zou ik je moeder, zus, grootmoeder, tante en anderen verkrachten.’

The Kashmir Files draait ook in Antwerpen en Brussel, aldus Bioscoopagenda.nl. De film wordt gepromoot op de website Bollywood.nl.

Sinds de BJP en premier Modi in 2019 andermaal de macht grepen in India, na in 2014 ook al te zijn verkozen, is de haatdragende retoriek door politici en hindoepriesters tegen de tweehonderd miljoen zielen tellende moslimminderheid gegroeid, evenals het aantal voorvallen van anti-moslimgeweld. Ook komen moslims wettelijk steeds meer in de verdrukking te staan. Zo bepaalde de rechter onlangs dat het hijabverbod op middelbare scholen in de Indiase staat Karnataka rechtmatig is.

- Advertentie -