16.6 C
Amsterdam

Indiase rechter houdt hijabverbod op scholen in stand

Lees meer

Een Indiase rechtbank zegt dat het hijabverbod op middelbare scholen in de Indiase staat Karnataka rechtmatig is. Karnataka wordt geregeerd door de hindoe-nationalistische BJP van premier Narendra Modi.

Nadat een openbare school in de stad Udupi in Karnataka in januari besloot dat islamitische studentes niet langer een hijab mochten dragen (foto), spreidde dit verbod zich snel uit naar andere onderwijsinstellingen in Karnataka. Hierdoor liepen de spanningen in India tussen hindoe-nationalisten en moslims op, met protesten over en weer.

Vorige maand steunde het hof al een voorlopig hijabverbod. En nu beoordeelt de rechtbank definitief dat ‘het dragen van hijab door moslimvrouwen geen onderdeel is van de essentiële religieuze praktijk’. Islamitische studentes, die menen dat het hijabverbod in strijd is met de grondwettelijke godsdienstvrijheid, krijgen daarmee nul op het rekest.

De advocaat van de moslimstudentes zegt tegen de Arabische nieuwszender al Jazeera dat hij de rechterlijke uitspraak ‘teleurstellend’ en ‘fout’ vindt. De vraag had niet moeten zijn of het dragen van een hoofddoek wel of geen essiënteel onderdeel is van de islamitische geloofspraktijk, vindt hij, maar of het handelen van de autoriteiten wel rechtmatig is.

De uitspraak van het hooggerechtshof van Karnataka kan een precedent scheppen voor de rest van India, waar meer dan tweehonderd miljoen moslims wonen. Andere deelstaten kunnen ook besluiten om het dragen van de hijab op school te verbieden. Mensenrechtenactivisten maken zich daar zorgen over, gezien onder premier Modi en de BJP de haat en het geweld tegen moslims zienderogen is gegroeid.

- Advertentie -