18 C
Amsterdam

‘Booming’ in het Midden-Oosten: massale trouwerijen voor politiek gewin

Lees meer

In Libanon vond alweer het vierde massahuwelijk in drie weken tijd plaats. Het gaat om gesponsorde huwelijken: geldschieters, vaak politieke partijen, faciliteren de trouwceremonie om mensen aan zich te binden. Het is een groeiende trend in het Midden-Oosten, schrijft the New York Times.

Zo organiseerde eerder dit jaar het Libanese Hezbollah, een sjiitische militante groep en politieke partij, een bruiloft voor 31 koppels. Maar dat haalt het nog niet bij een bruiloft die in Libanon plaatsvond voor maar liefst 196 paren. De financier: de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Over de Palestijnse gebieden gesproken: ook daar kunnen ze er wat van. Het record staat op tweeduizend koppels die allemaal op dezelfde dag in 2015 werden ingezegend, gefinancierd door Turkije.

Onder minderheidsgroepen in dit soort landen betekent trouwen, als opmaat naar het mogen verwekken van nageslacht, het versterken van je groep. Zeker in een land als Libanon, waar achttien verschillende erkende religieuze denominaties naast elkaar leven, vinden mensen dit belangrijk.

Financierende partijen willen daarnaast vertrouwen en loyaliteit kweken: zij betalen alles dat bij het huwelijk komt kijken, van de locatie tot aan de bloemen. En soms worden de kinderen die uit deze huwelijken komen gezien als toekomstige strijders, in het geval van militante groepen als Hezbollah en Hamas.

- Advertentie -