16.7 C
Amsterdam

Bosnische schrijfster gecanceld vanwege Gaza-standpunt

Lees meer

De Bosnische schrijfster Lana Bastasic is niet welkom op een Oostenrijks literatuurfestival vanwege haar standpunt over de oorlog in Gaza. Dit maakte ze op Instagram bekend.

Bastasic brak vorige maand met haar Duitse uitgever, vanwege de stilte over de oorlog in Gaza. Ook hekelde ze de ‘systematische censuur’ in Duitsland, dat sterk pro-Israël is uit schuldgevoel over het oorlogsverleden.

Het feit dat Bastasic met haar uitgever S. Fischer Verlag brak was voor het literatuurfestival Salzburg reden om haar te cancellen. ‘Hoezeer we uw boeken ook waarderen, onder de gegeven omstandigheden moeten we helaas onze uitnodiging intrekken.’ Maar Bastasic laat zich niet uit het veld slaan. Ze zei dat ze niet mee wilde doen aan een festival dat ‘niet alleen artiesten annuleert vanwege hun activisme, maar ook lijkt te denken dat stilte en censuur het juiste antwoord zijn op genocide’.

De Nederlandse uitgeverij Meulenhoff heeft Bastasic’ roman Vang de haas uitgebracht, een boek over vriendschap, volwassen worden en de invloed van de Balkanoorlog in de jaren negentig op een hele generatie.

- Advertentie -