14.4 C
Amsterdam

Bouw in Israël ligt stil, Palestijns personeel mag niet werken

Lees meer

Normaal zijn hier ongeveer 100 werkers´, zegt de Israëlische aannemer Yossi Galili bij een bouwplaats die sinds de oorlog stilligt. Met betraande ogen zegt hij dat hij zijn Palestijnse projectmanager, die 100 Palestijnse werknemers uit de Westelijke Jordaanoever voor hem leverde, mist. ‘Elke dag dronken we samen’, aldus Galili in een NOS-reportage

Alle werkvergunningen van Palestijnse arbeiders in Israël zijn ingetrokken, omdat ze als een zogenoemd ‘veiligheidsrisico’ worden gezien. En dus kunnen Galili en vele andere Israëlische bouwbedrijven niet verder.

In totaal werkten voor de oorlog zo’n 150.000 Palestijnen in Israël, van wie velen in de bouwsector. Het gevolg is dat nu ongeveer de helft van alle bouwprojecten in Israël stilligt.

De sector heeft grote zorgen over de gevolgen van de oorlog op de economie. Raul Srugo, president van de Israëlische bouwvereniging, vertelde NOS: ‘De Israëlische economie is afhankelijk van de bouwsector. Wij representeren ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product en hebben dus een grote impact, ook op de financiële sector.’ Israël niet gebaat is bij een winst in de oorlog met Gaza als de economie verloren gaat, voegt hij toe. ‘Dan zou Israël alsnog de oorlog verliezen.’

Arbeidsmigranten naar Israël

Israël wil het probleem verhelpen met de influx van tienduizenden Aziatische bouwvakkers uit landen als China, India en Thailand. Srugo vindt dat geen goed idee, omdat de arbeidsmigranten te veel bureaucratische rompslomp met zich meebrengen. ‘De oorlog is bijna vijf maanden geleden begonnen en tot op de dag van vandaag hebben we nog niemand hier naartoe kunnen halen. Dit gaat niet zo. De regering moet begrijpen dat wij nu actie moeten nemen,’ aldus Srugo.

Voor de Palestijnse economie lijken de problemen nog groter. ‘Al die werknemers samen hadden bij elkaar per maand ongeveer een salaris van zo’n 250 miljoen euro per maand. Dat geld hield de Palestijnse markt en productie in beweging. Dus dit heeft op allerlei manieren invloed op de Palestijnse economie’, vertelt Rasem Al Bayari van de Palestijnse vakbond.

- Advertentie -