16.8 C
Amsterdam

Antidiscriminatiebureau: ‘Door Brexit meer haat tegen moslims en migranten’

Lees meer

Volgens het Britse antidiscriminatiebureau Hope Not Hate heeft het Brexit-debat in Groot-Brittannië ervoor gezorgd dat antimoslim- en antimigrantensentimenten mainstream zijn geworden.

De organisatie concludeert dit in haar nieuwste jaarverslag. Volgens het rapport heeft de Brexit een debat over loyaliteit en patriottisme gevoed, waarbij het politieke midden rechtse ideeën heeft overgenomen om zo meer steun te krijgen.

Dat de Brexit leidt tot meer vreemdelingenhaat en moslimhaat werd eind vorig jaar al voorspeld door biculturele Britse jongeren in de Kanttekening. ‘Het is nu makkelijker om openlijk xenofoob, islamofoob en racistisch te zijn, want deze mensen voelen zich gesteund door de politiek.’

Het veranderende politieke klimaat in Groot-Brittannië heeft geleid tot een kleine exodus van moslims, meldden Britse media vorige week. Ondertussen worstelt de Conservatieve Partij nog steeds met moslimhaat. Sky News berichtte gisteren dat de partij 23 leden heeft geschorst – waaronder raadsleden en oud-raadsleden – die zich aan moslimhaat zouden hebben bezondigd.

Ook extreemrechts geweld vormt in in Groot-Brittannië een groeiend gevaar, aldus het jaarverslag van Hope Not Hate. Twaalf Britse extreemrechtse activisten zijn vorig jaar veroordeeld voor terroristische misdrijven. Tien extreemrechtse terreurverdachten staan dit jaar voor de rechter. Volgens Hope Not Hate zijn extreemrechtse terreurorganisaties bovendien veel extremer dan vroeger.

Vorige week nog verbood Groot-Brittannië de neonazi-organisatie Sonnenkrieg Division Twee leden daarvan werden vorige zomer tot hoge gevangenisstraffen veroordeeld. Ze hadden opgeroepen prins Harry aan te vallen om zijn huwelijk met de donkere Meghan Markle. Ook wensten ze witte vrouwen die daten met zwarte mannen ‘de galg’ toe en verheerlijkten ze Anders Breivik, de Noorse massamoordenaar die in 2011 op het eiland Utøya 69 linkse jongeren doodschoot.

- Advertentie -