17.1 C
Amsterdam

Brief Amerikaanse politici aan Biden: ‘Verkoop geen F-16’s aan Turkije’

Lees meer

In een brief aan de Amerikaanse president Joe Biden hebben 35 Democratische en Republikeinse Congresleden protest aangetekend tegen de mogelijke verkoop van F-16’s aan Turkije.

De brief is een reactie op Bidens herhaalde toestemming voor de verkoop van F-16’s, nadat Turkije een akkoord bereikte over de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO.

Turkije wil, sinds het in 2019 uit het F-35 straaljagerprogramma is gezet na aanschaffing van een Russisch luchtafweersysteem, F-16’s kopen van Amerika.

De Republikeinse Afgevaardigde Frank Pallone maakte in een tweet het bezwaar van de 35 Congresleden bekend. ‘We moeten het Turkse leger niet steunen zolang er geen concrete stappen zijn genomen om Erdogans destabiliserende acties en schendingen van het internationaal recht te stoppen.’

Het ‘belonen’ van Erdogan voor de ‘ondermijning van de NAVO’ zal de Turkse president niet opeens tot een goede bondgenoot veranderen’, schrijven de Congresleden, terwijl de jets in Turkse handen ‘tot meer dood en vernietiging in de regio zullen leiden’.

De Congresleden zeggen bereid te zijn om ‘elke parlementaire actie’ te zullen ondernemen om de verkoop van F-16’s aan Turkije te voorkomen. Dat deed het Congres ook toen Biden al eerder daarmee akkoord ging.

- Advertentie -