16.7 C
Amsterdam

Brits ministerie behandelt Soedanese vluchtelingen anders dan Oekraïense

Lees meer

‘Onbeschaamd racisme.’ Daaraan maakt het Britse ministerie van Binnenlandse zaken zich schuldig. Oekraïners krijgen snel opvang. Tegelijk is het land veel strenger voor asielzoekers met een andere huidskleur.

Die boodschap staat in de krant The Guardian. Namens drie organisaties: de Joint Council for the Welfare of Immigrants, de Migrants’ Rights Network en de Sudanese Community and Information Centre.

Volgens de drie organisaties laat de Britse regering zich leiden door racisme. Betrokkene Caitlin Boswell spreekt over ‘het racisme van het Britse immigratiesysteem’. Ze is tegen een Brits immigratiebeleid ‘langs strike raciale lijnen’. Ook hekelt ze de extreemrechtse taal van Britse ministers. Dit wakkert haat tegen zwarte en bruine migranten aan, vindt ze. Ze doelt op de uitlatingen van minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman. Zij deed in april maand stevige uitspraken over Pakistanen.

De Britse regering is het niet met de kritiek van de organisaties eens. ‘Het is verkeerd om kwetsbare groepen met elkaar te vergelijken en tegen elkaar op te zetten’, reageert een woordvoerder van de regering. ‘Het voorkomen van een humanitaire noodsituatie in Soedan is momenteel onze focus.’

In februari vorig jaar hekelde BIJ1 het racistische beleid van Polen. Dat land vangt Oekraïners ruimhartig op. Tegelijk weigerde Polen bij de grens zwarte studenten, die voor hun studie in Oekraïne woonden.

- Advertentie -