16.5 C
Amsterdam

Britse Conservatieven lid van omstreden Facebook-groepen

Lees meer

Enkele medewerkers van de Britse Conservatieve Partij zijn lid van Facebook-groepen waar onder andere islamofobe en racistische complottheorieën worden gedeeld. Dit ontdekten onderzoeksjournalisten van de website Unearthed.

Het gaat om meer dan dertig Facebook-groepen die zich verzetten tegen de ultra-lage-emissiezone van Londen (ULEZ), waar de Conservatieven tegen zijn. Maar leden van deze FB-groepen delen ook complottheorieën, mede over de Londense burgemeester Sadiq Khan, die verantwoordelijk is voor de ULEZ.

Unearthed is verbonden aan de Britse tak van GreenPeace, de bekende milieuorganisatie. In hun onderzoek naar de conservatieve campagne tegen ULEZ stuitten journalisten op islamofobe en racistische berichten. Veel berichten gaan over Sadiq Khan, de islamitische Labour-burgemeester van Londen die hoopt te worden herkozen. Hij wordt in de Facebook-groepen uitgemaakt voor een sympathisant van terroristen en aangevallen op zijn Pakistaanse afkomst.

Ook werden in tenminste twee Facebook-groepen de zogenoemde Fourteen Words genoemd, een beruchte racistische slogan: ‘We must secure the existence of our people and a future for white children’ (We moeten het bestaan van ons volk en een toekomst voor witte kinderen veiligstellen).

Andere gebruikers deelden antisemitische video’s en afbeeldingen, waarin werd beweerd dat Joden heimelijk streven naar de wereldheerschappij. Ten slotte vonden de journalisten van Unearthed ook berichten waarin vandalisme werd verheerlijkt. Vandalen die opzettelijk ULEZ-bewakingscamera’s vernielen zouden eigenlijk helden zijn.

Zelf niets gepost

Het gaat in totaal om zesendertig Facebook-groepen. Ook prominente Conservatieve politici uit Londen zijn er lid van, waaronder Susan Hall die graag de nieuwe burgemeester van de Britse hoofdstad wil worden. Volgens Unearthed hebben deze politici zelf geen racistische berichten gepost. Op navraag antwoordden ze ook niet op de hoogte te zijn van dergelijke berichten.

De onthulling van Unearthed komt op een kritiek ogenblik. Sadiq Khan wil op donderdag 2 mei graag worden herkozen als burgemeester van Londen. De 53-jarige Khan werd in 2016 de eerste islamitische burgemeester van een westerse miljoenenstad, nadat de Conservatieve burgemeester Boris Johnson na twee termijnen besloot om zich niet meer herkiesbaar te stellen. In de meeste opiniepeilingen staat Khan op een voorsprong. Maar de burgemeester vreest dat het toch een nek-aan-nek-race wordt tussen hem en de Conservatieve burgemeesterskandidaat Susan Hall.

Khan is omstreden vanwege ULEZ. Veel Londenaren vinden zijn milieumaatregelen te streng. Nu geldt in heel de stad een dagtarief van 12,50 pond (omgerekend zo’n 14,50 euro) om met een vervuilende auto de weg op te gaan. Ook zijn pro-Palestijnse stellingname roept bij conservatieve Londenaren verzet op. De burgemeester staat voor 100 procent achter de demonstratievrijheid en drong drie weken na de gebeurtenissen van 7 oktober aan op een wapenstilstand, tegen de lijn van Labour in dat onder Keir Starmer een rechtsere koers is ingeslagen. Toenmalig Conservatief Lagerhuislid Lee Anderson zei in februari dat Khan de hoofdstad heeft weggegeven aan zijn vrienden en beweerde dat in Londen de islamisten de dienst uitmaken.

- Advertentie -