20.2 C
Amsterdam

Mooie woorden Britse premier gaan voorbij aan islamofobie

Lees meer

De Britse premier Rishi Sunak hield afgelopen vrijdag een speech tegen extremisme en verdeeldheid. Maar Sunak adresseerde het probleem van islamofobie niet, terwijl dat wel speelt in de Conservatieve Partij. 

De Conservatieve Partij kampt al jaren met islamofobie. Zo vergeleek Boris Johnson enkele jaren terug vrouwen in een boerka met brievenbussen. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman typeerde de pro-Palestijnse demonstraties als ‘haatmarsen’ en beweerde dat islamisten nu de leiding hebben over Groot-Brittannië.

Twee weken geleden was er bovendien veel ophef over parlementariër Lee Anderson, die in een uitzending van een rechts radiostation Sadiq Khan aanviel, de eerste islamitische burgemeester van Londen. ‘Hij heeft onze hoofdstad weggegeven aan zijn vrienden. Ik geloof eigenlijk niet dat de islamisten de controle over ons land hebben, maar wat ik wel geloof is dat ze de controle hebben over Khan, en over Londen.’

Een beetje krom

Chris Doyle, directeur van de Council for Arab-British Understanding noemde het in The New Arab krom dat Sunak in zijn speech wel extremisme en antisemitisme aankaart, maar met een grote boog om islamofobie heenloopt. De antisemitismebeschuldiging is vaak een wapen van rechts om links en moslims aan te vallen, aldus Doyle. Zo zei Trevor Kavanagh, een vooraanstaand politiek columnist bij de rechtse krant The Sun op de nationale televisie: ‘Alleen al door de definitie van het moslim–zijn ben je anti-joods. En Guy Fawkes, een pseudoniem van een invloedrijke rechtse blogger, zei dat Labour uit electorale motieven ‘onbeschaafde moslims’ probeert te paaien, in plaats van ‘beschaafde joden’.

Na 7 oktober is het aantal antisemitische incidenten met 589 procent gestegen, maar de Conservatieven en Labour onderkennen dit probleem. Het probleem van islamofobie daarentegen wordt niet onderkend door de Conservatieven en Sunak, terwijl het aantal anti-islamitische incidenten is gestegen met 355 procent.

‘Het meest alarmerende is misschien wel dat islamofobie, dat ook verbonden is met zijn tweelingbroer anti-Arabisch racisme, waarschijnlijk een belangrijke reden is waarom de Britse regering heeft nagelaten de Israëlische wreedheden in Gaza te veroordelen’, aldus Doyle. ‘Het probeert verdeeldheid tussen gemeenschappen aan te wakkeren en cultuuroorlogen uit te vechten. De berekening is al lang dat de Conservatieven electoraal voordeel kunnen halen uit deze aanpak. Dit alles maakt de toespraak van Sunak op vrijdag, toen hij opriep tot een harde aanpak van extremisme, hol.’

Ondertussen is de onder moslims zeer populaire politicus George Galloway vorige week weer in het Lagerhuis verkozen voor het kiesdistrict Rochdale tijdens tussentijdse verkiezingen. De pro-Palestijnse ‘stokebrand’ begon zijn carrière bij Labour, maar leidt nu de radicaal-linkse Workers Party of Britain. Deze partij werd opgericht nadat Jeremy Corbyn, ook pro-Palestijns, het leiderschap van Labour kwijtraakte aan de pro-Israëlische Keir Starmer. Het Israëlische geweld in Gaza heeft Galloway aan zijn overwinning geholpen.

- Advertentie -