15.6 C
Amsterdam

Britse denktank: ‘Verban extreemrechts uit de media’

Lees meer

Extremistische organisaties moeten uit de media worden geweerd, zodat hun ideologie zich niet verder kan verspreiden onder het publiek. Hiervoor pleit het Tony Blair Institute in een rapport dat is bestemd voor de Britse overheid.

De Britse overheid moet een speciale lijst opstellen van extremistische haatgroepen, stelt de denktank, opgericht door oud-Labourpremier Tony Blair. Zulke groepen zouden structureel moeten worden geweerd van media-optredens.

Het rapport stelt ook dat extremistische groeperingen geen contact meer mogen hebben met overheidsinstellingen. Tevens vindt het Tony Blair Institute dat sociale media meer mogelijkheden moeten krijgen om op te treden tegen hate speech, ook wanneer er niet wordt opgeroepen tot geweld.

Wat begint met haatvolle retoriek kan eindigen in terreuraanslagen zoals de moord op Labourparlementariër Jo Cox, waarschuwt de denktank. De linkse Cox werd drie jaar geleden vermoord door een man met extreemrechtse opvattingen, die tijdens zijn aanval herhaaldelijk ‘Britain First’ zou hebben geroepen. Britain First is een politieke partij die als extreemrechts te boek staat.

De extremistische organisaties waar het Tony Blair Institute haar pijlen op richt zijn extreemrechts van aard. De denktank stelt dat het extreemrechtse groeperingen als Britain First aardig lukt om via mainstream media en sociale media haar opvattingen te normaliseren onder de Britse bevolking. En waar islamistische activisten al zijn geweerd uit de media, is dat nog niet het geval voor extreemrechtse organisaties, zegt de denktank.

Het Tony Blair Institute noemt in haar rapport de extreemrechtse organisatie Generation Identity UK en politieke partijen Britain First, For Britain en de British National Party. Volgens het Tony Blair-instituut overlappen de ideeën van deze groepen met de Noor Anders Breivik, omdat ze allebei geloven in de complottheorie van ‘omvolking’.

De omvolkingstheorie stelt dat de witte bevolking van Europa wordt vervangen door niet-witte mensen uit andere delen van de wereld. Vanuit deze gedachte vermoordde Breivik acht jaar geleden 77 mensen via een bomaanslag in de regeringswijk van Oslo en een schietpartij op een zomerkamp van jonge sociaaldemocraten op het eiland Utøya.

Aanleiding voor dit rapport van het Tony Blair Institute was een BBC-interview met de leider van Generation Identity UK in maart dit jaar. Ook deze organisatie gelooft in ‘omvolking’. Het interview vond plaats net na de aanslag van Brenton Tarrant die, om een daad te stellen tegen deze ‘omvolking’, tientallen moskeegangers in het Nieuws-Zeelandse Christchurch doodschoot.

 

- Advertentie -