14 C
Amsterdam

Britse extremisten kloppen op deur bij migranten: ‘Laten ons niet vervangen!’

Lees meer

Extreemrechtse groepen in het Verenigd Koninkrijk voeren actie tegen hotels die Afghaanse vluchtelingen huisvesten, schrijft the Guardian. De groep Britain First heeft de afgelopen weken meer dan een dozijn ongevraagde bezoeken gebracht.

Volgens de Britse antiracismewaakhond Hope Not Hate zijn de acties tegen hotels die Afghaanse vluchtelingen opvangen een centraal actiepunt voor Britain First en andere extreemrechtse groepen geworden. In 2015 voerden deze groepen actie tegen Syrische vluchtelingen, nu zijn Afghaanse vluchtelingen het doelwit.

Volgens Hope Not Hate zetten deze extreemrechtse groepen vluchtelingen neer als uitvoerders van een islamitische overname van Europa en potentiële terroristen of potentiële verkrachters.

Britain First vreest dat de komst van Afghanen en andere vluchtelingen leidt tot witte werkloosheid. Patriotic Alternative, een andere extreemrechtse groep, verspreidt banners met de leuze ‘We zullen niet worden vervangen’, refererend naar de beruchte omvolkingstheorie.

Britain First maakt video’s waarin ze de hotels bezoeken, op zoek naar ‘illegale’ immigranten. Ze vragen hen of ze een huis zoeken en uit welk land ze komen.

Omdat Facebook, Instagram, TikTok en Twitter Britain First inmiddels hebben verbannen, deelt de extreemrechtse beweging haar video’s op het Russische social medium Telegram. Inmiddels zijn de filmpjes meer dan 40.000 keer bekeken.

Vorig jaar waren Britse hotels ook al doelwit van extreemrechtse groepen, toen verschillende hotels besloten om vluchtelingen op te vangen omdat de hotels dankzij de coronapandemie minder reguliere bezoekers kregen.

Sommige Afghaanse vluchtelingen, die na de machtsovername van de Taliban massaal naar het VK zijn gevlucht, voelen zich ook zonder bezoek van extreemrechtse groepen niet warm verwelkomd in de hotels. Sommigen hebben uit wanhoop gevraagd om weer teruggestuurd te worden naar Afghanistan. Ze zeggen hun verblijf in de hotels niet meer aan te kunnen, omdat ze hun hotel vaak niet uit mogen en er onvoldoende medische voorzieningen zijn.

- Advertentie -