14.7 C
Amsterdam

Brits noodopvang-drama: Afghanen in hotels smeken zelfs om terugvlucht

Lees meer

Sommige Afghaanse vluchtelingen die worden opgevangen in Britse hotels hebben uit wanhoop gevraagd om weer teruggestuurd te worden naar Afghanistan. Ze zeggen hun verblijf in de hotels niet meer aan te kunnen, meldt de Britse krant the Guardian.

Dit doet twijfel rijzen over het succes van ‘Warm Welcome’, het Afghaanse hervestigingsprogramma van de conservatieve regering van premier Boris Johnson.

Zo’n zevenduizend Afghaanse vluchtelingen zijn ondergebracht in Britse hotels, als noodonderkomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft toe dat sommige vluchtelingen maandenlang in een hotel zullen worden vastgehouden.

Een arts, die al weken met pas aangekomen Afghanen werkt, vertelt aan the Guardian: ‘Ik heb een paar patiënten gehad die me vertelden dat ze naar huis wilden. Een man, die 67 was, bleef maar zeggen: ‘Ik kan dit niet meer aan. Ik moet deze [hotel]kamer uit.”

Ook vertelde de arts dat er in de hotels ontoereikende medische voorzieningen zijn. Zo was er in een hotel een ondervoed gehandicapt kind, dat niet bekend was bij de medische autoriteiten.

Volgens een lokale politicus, die ook kritisch is over de situatie, is er ‘een enorme discrepantie tussen de retoriek van hooggeplaatste regeringspolitici en hun acties om die mensen te steunen’.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt: ‘De grootste en snelste noodevacuatie van het VK in de recente geschiedenis heeft meer dan 15.000 mensen in veiligheid gebracht, en hotels blijven een tijdelijke maatregel om de mensen die we hierheen hebben gebracht te huisvesten. Het zal tijd kosten om voor iedereen een permanent huis te vinden, maar we werken dringend samen met onze partners om dit te doen.’

- Advertentie -