20.9 C
Amsterdam

Britse gezondheidsminister onder vuur na delen van ‘islamofoob’ nepnieuws

Lees meer

Nadine Dorries, de Britse minister van Geestelijke Gezondheid, Zelfmoordpreventie en Patiëntveiligheid, heeft zich veel woede op de hals gehaald door een ‘islamofoob’ nepnieuwsbericht te delen.

De conservatieve Dorries retweette een video over de nieuwe Labour-leider Keir Starmer. De video was zo gemonteerd dat het leek alsof Starmer de beruchte ‘grooming gangs’ in Rotherham niet had willen vervolgen in zijn vorige baan als openbare aanklager.

Starmer zou de vrouwelijke aanrandingsslachtoffers de schuld geven, zo suggereerde de video, omdat zij alcohol hadden gedronken en niet meteen aangifte hadden gedaan.

In haar tweet over de video voegde gezondheidsminister Dorries de opmerking ‘Onthullend’ toe.

De Conservatieve parlementariërs Maria Caulfield en Lucy Allan hebben de video ook geretweet. Nadat bekend werd dat de video van een radicaal-rechts, anti-islamitisch account kwam en dat het filmpje suggestief was gemonteerd, besloten de minister en de twee Lagerhuisleden om hun tweets te verwijderen. Aan Labour-leider Starmer is geen excuses aangeboden.

In Rotherham zijn moslims in januari dit jaar een buurtwacht begonnen, nadat ze lastig werden gevallen door leden van de extreemrechtse actiegroep Britain First.

In 2014 kwam aan het licht dat bendes in Rotherham zestien jaar lang in totaal 1.400 jonge meisjes misbruikten. De daden van deze ‘grooming gangs’ werden lang onder de pet gehouden omdat de verdachten een Pakistaans-Britse en islamitische achtergrond hadden. Ook vreesde de politie rassenrellen.

In 2016 en 2017 kwam het alsnog tot een veroordeling: 19 mannen en 2 vrouwen werden veroordeeld, de bendeleider kreeg zelfs 35 jaar gevangenisstraf.

- Advertentie -