16.2 C
Amsterdam

Britse definitie gooit islamkritiek en -haat op één hoop

Lees meer

Humanisten en conservatieven hebben stevige kritiek op een nieuwe islamofobie definitie, die is voorgesteld door de Britse moslimorganisatie APPG. De definitie zou onvoldoende onderscheid maken tussen religiekritiek en moslimhaat.

APPG, Parlementaire Groep van Alle Partijen voor Britse Moslims, stelt dat ‘islamofobie geworteld is in racisme en een vorm van racisme is die zich richt op uitingen van moslim zijn of waargenomen moslim zijn’. Volgens Humanists UK is deze definitie problematisch, omdat deze niet voldoende onderscheid maakt tussen vooroordelen over en discriminerende handelen tegen moslims (en mensen die ten onrechte als moslims worden geïdentificeerd) en kritiek op overtuigingen, ideeën en praktijken die onder de paraplu van de islam zouden kunnen vallen. Hierdoor houdt deze islamofobie-definitie een risico in voor de vrijheid van meningsuiting en denken, in het bijzonder de vrijheid van ex-moslims die hun geloof willen bekritiseren.

Bovendien speelt de definitie onbedoeld ook extremistische islamistische groeperingen in het buitenland in de kaart en een aantal islamitische regimes, die de beschuldiging van islamofobie gebruiken om kritiek op mensenrechtenschendingen het zwijgen op te leggen.

‘Het is van cruciaal belang dat elke definitie van vooroordelen gebaseerd op religie individuen beschermt tegen discriminatie en tegelijkertijd het recht behoudt om schadelijke overtuigingen en praktijken te bekritiseren’, verklaarde Humanist UK-bestuurslid Richy Thompson. ‘Wij geloven niet dat de voorgestelde definitie dat bereikt.’

Ook de conservatieve denktank Policy Exchange is kritisch. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid en Labour-politicus Khalid Mahmood, het langst zittende islamitische parlementslid van Groot-Brittannië, dringen er in hun pas verschenen rapport bij de regering op aan de APPG-definitie niet over te nemen. In zijn voorwoord schrijft Sajid Javid dat deze definitie de inspanningen op het gebied van terrorismebestrijding schaadt en bovendien dat er ‘via de achterdeur’ een blasfemiewet wordt gecreëerd, omdat ‘legitieme kritiek’ volgens hem ook wordt gecriminaliseerd.

Labour, de Liberal Democrats en de Schotse Conservatieven hebben de definitie van APPG al omarmd, de Conservatieve Partij en de regering nog niet.

- Advertentie -