17.9 C
Amsterdam

Britse overheid: meeste terreurverdachten in 2019 waren wit

Lees meer

Er zijn vorig jaar meer witte mensen in Groot-Brittannië gearresteerd in terrorismezaken dan zwarte of van oorsprong Aziatische mensen.

Dit schrijft de Britse krant the Independent, die zich baseert op informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vorig jaar zijn 117 witte verdachten gearresteerd die werden verdacht van terroristische misdrijven, tegenover 21 zwarte mensen en 111 mensen met een van oorsprong Aziatisch uiterlijk.

Dit komt door het groeiende gevaar van extreemrechts terrorisme. Extreemrechtse dreiging is sinds 2016 het snelst groeiende terreurprobleem, zei de Britse politie eind vorig jaar al. Overigens namen witte mensen in 2018 voor het eerst het grootste gedeelte van de terrorismeverdachten in.

Sinds 2017 zijn er zestien radicaal-islamistische en achttien extreemrechtse terreuraanslagen verijdeld. In 2019 werden in totaal 280 terreurverdachten gearresteerd. Nog geen derde van deze verdachten werd uiteindelijk aangeklaagd. De rest werd vrijgelaten, hoewel de politie een groot deel van de verdachten in de gaten bleef houden.

- Advertentie -