16.1 C
Amsterdam

Ook Britse parlement erkent genocide op Oeigoeren

Lees meer

Het Britse Lagerhuis heeft gisteren uitgesproken dat er een genocide plaatsvindt tegen Oeigoeren en andere islamitische minderheden in Noordwest-China. Dit bericht de BBC.

Meer dan een miljoen mensen worden naar schatting vastgehouden in detentiecentra in Xinjiang. Ook vinden er gedwongen sterilisaties plaats, worden moslims gedwongen om varkensvlees te eten, mogen ze de ramadan feitelijk niet vieren en worden moskeeën gesloopt.

De motie in het Britse Lagerhuis roept de regering van Boris Johnson niet op tot actie tegen China, maar laat volgens de BBC wel zien dat veel Britse parlementariërs steeds meer moeite hebben met de Chinese regering en het Chinese beleid.

Het Conservatieve parlementslid Iain Duncan Smith noemde de motie ‘een historisch moment’, omdat het Britse parlement in navolging van de parlementen van de Verenigde Staten, Canada en Nederland het Chinese beleid tegenover de Oeigoeren als genocide bestempelt.

Iain Duncan Smith was een van de vijf Britse parlementariërs die door China op de zwarte lijst is gezet, omdat hij ‘leugens en desinformatie’ zou verspreiden.

In een reactie rept de Chinese ambassade in Londen over ‘de meest absurde leugen van de eeuw’: ‘China verzet zich met klem tegen de schaamteloze inmenging van het Verenigd Koninkrijk in de binnenlandse aangelegenheden van China.’

Eerder verklaarden het Canadese en het Nederlandse parlement dat in Xinjiang een genocide plaatsvindt, net als de regering-Trump in Amerika dat deed.

- Advertentie -