17.9 C
Amsterdam

Oeigoeren vasten niet, uit vrees om als ‘extremist’ in kamp te belanden

Lees meer

Veel islamitische Oeigoeren in China doen niet mee aan de vastenmaand ramadan. Niet uit gemakzucht, maar uit angst.

Ze zijn bang dat de Chinese regering hen dan als ‘extremisten’ bestempelt en naar heropvoedingskampen stuurt. Dit bericht Radio Free Asia, dat inzake de Oeigoerse kwestie doorgaans goed ingevoerd is.

Officieel zegt China het vasten tijdens de ramadan niet te verbieden en Oeigoeren een vrije keuze te geven. Maar een politieagent laat weten dat alom bekend is dat het niet op prijs wordt gesteld als er toch wordt gevast.

Veel Oeigoeren kiezen er voor om toch maar niet te vasten. Ze zijn bang dat ze bang zijn door de Chinese autoriteiten voor ‘extremist’ te worden uitgemaakt: dat kan namelijk betekenen dat ze naar een heropvoedingskamp worden gestuurd.

Al jaren probeert de Chinese overheid deelname van Oeigoeren aan de ramadan te beperken. Dankzij deze beperkingen kunnen ambtenaren, docenten en studenten feitelijk niet meedoen aan de ramadan, maar ook voor andere Oeigoerse moslims wordt het lastiger.

In bepaalde delen van de regio Xinjiang wordt de toegang tot moskeeën nu strenger gecontroleerd. Ook worden restaurants bevolen om open te blijven. Veel oudere Oeigoeren moesten vorig jaar bovendien beloven dat ze tijdens de ramadan niet zouden gaan vasten of bidden. Op die manier zouden ze een voorbeeld zijn voor de bredere gemeenschap en ervoor zorgen dat anderen zich ook aan deze verbodsbepalingen houden.

Vorig jaar werden Oeigoeren in het Xinjiang-gebied Makit verteld dat ze hun familieleden moesten aangeven, als die wel aan de ramadan zouden deelnemen, aldus Radio Free Asia.

Radio Free Asia sprak vorig jaar ook met een ambtenaar in het gebied Peyziwat, die zei dat hij de Oeigoeren tijdens de ramadanmaand verplichtte elke ochtend het hijsen van de vlag bij te wonen en dat de Oeigoeren in de avond een ‘politieke cursus’ moesten volgen. Op deze manier zorgde hij ervoor dat de Oeigoeren niet konden vasten. De vroege ochtend en het begin van de avond zijn namelijk de enige momenten van de dag zijn waarop Oeigoeren volgens de moslimtraditie mogen eten.

China ligt wereldwijd onder vuur vanwege de onderdrukking van de Oeigoeren. Meer dan een miljoen Oeigoeren zijn in zogenoemde heropvoedingskampen opgesloten, waar ze zijn onderworpen aan een streng regime en ideologisch worden gehersenspoeld. Ook worden veel Oeigoerse vrouwen verplicht gesteriliseerd, worden moskeeën gesloopt en worden moslims gedwongen om varkensvlees te eten. Het Nederlandse parlement spreekt sinds kort van een genocide op de Oeigoeren.

- Advertentie -