18.8 C
Amsterdam

Britse professor vertelt over impact van beschuldiging moslimhaat

Lees meer

Een Britse hoogleraar sprak deze week met de BBC over de impact van een onterechte beschuldiging van islamofobie. De wetenschapper werd moslimhaat verweten, vanwege een kritische passage over de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in 2015.

Hoogleraar Steven Greer, een deskundige op het gebied van strafrecht, mensenrechten en terrorismebestrijding, zei tegen BBC dat de Universiteit van Bristol zijn zaak in 2021 ‘verkeerd heeft behandeld’ en de studenten die hem ten onrechte van islamofobie hebben beschuldigd niet heeft gestraft.

‘Ik ben geen islamofoob – ben dat nooit geweest en zal dat ook nooit worden.’ Volgens Greer heeft de University of Bristol Islamic Society (BRISOC), die hem van islamofobie beschuldigde, zich schuldig gemaakt aan een ‘potentieel levensbedreigende campagne’, die ‘gebaseerd (was) op niets anders dan leugens, verdraaiing en een verkeerde voorstelling van zaken’.

De universiteit verergerde volgens hem de situatie, door de lastercampagne geen strobreed in de weg te zitten, maar hem wel een publicatieverbod op te leggen tot het moment dat hij uiteindelijk werd vrijgesproken. Inmiddels heeft Greer de universiteit verlaten. Zijn module is geschrapt, ofschoon hij is vrijgesproken van islamofobie.

Islamitische en linkse studenten van de universiteit van Grenoble in Frankrijk voerden twee jaar geleden een soortgelijke campagne tegen docenten, wiens namen op het universiteitsgebouw werden gekalkt. Een van de docenten, Klaus Kinzler, werd van islamofobie beschuldigd, omdat hij twijfels had over het volgens hem gepolitiseerde begrip. Kinzler: ‘Charlie Hebdo werd beschuldigd van islamofobie. Samuel Paty werd beschuldigd van islamofobie. (…) Godslastering is islamofobie. Secularisme is islamofobie’.

- Advertentie -