22.7 C
Amsterdam

Brussel: Armeense Genocide-monument beklad met Turks symbool

Lees meer

Daags na de internationale herdenking van de Armeense Genocide op 24 april is een gedenkteken in Brussel met drie halve manen besmeurd, het symbool van de Turks-extremistische Grijze Wolven-beweging. De politie is een onderzoek gestart. 

Ook staat er ‘Fuck Paylan’. Dit lijkt een verwijzing naar de Armeens-Turkse oppositiepoliticus Garo Paylan, die onlangs een wetsvoorstel heeft ingediend om de Armeense Genocide te erkennen in Turkije. Dat heeft hem talloze bedreigingen opgeleverd.

Het Comité van Armeniërs in België spreekt over ‘een uiting van vijandigheid en een poging om Belgen van Armeense afkomst te intimideren’. Ook roepen ze ‘alle verenigingen van gemeenschappen uit Turkije’ op zich uit te spreken tegen racisme en het aanzetten tot haat.

De Armeense Genocide wordt tot dusver ontkend door de Turkse staat. De Kanttekening ging daar eerder over in gesprek met genocidewetenschapper Anthonie Holslag en de Turks-Nederlandse historicus Armand Sag, die vraagtekens plaatst bij het genocidebegrip.

- Advertentie -