23.1 C
Amsterdam

Burgemeester Barendrecht clasht met koppige kerk: 250 mensen toegelaten

Lees meer

Gisteren heeft de Christelijk-Gereformeerde Eben-Haëzerkerk in Barendrecht twee kerkdiensten voor 250 personen georganiseerd, waarbij ook werd gezongen. Dit ging in tegen de anticoronarichtlijnen die het kabinet vorige week met de kerkelijke koepelorganisaties overeenkwam.

De kerk vindt dat er naast voorzichtigheid vanwege corona ook vertrouwen in God mag zijn. De diensten gingen door, ondanks het dringende advies dit niet te doen. Vanwege het recht op godsdienstvrijheid mogen kerken en andere gebedshuizen religieuze bijeenkomsten organiseren, ook tijdens pandemieën.

De burgemeester is niet te spreken over deze actie, zo laat hij weten op de website van de gemeente Barendrecht. ‘Burgemeester Jan van Belzen heeft zaterdag 10 oktober contact gehad met de scriba van de kerkenraad van de Eben-Haëzer kerk. Van Belzen steunt het advies van het kabinet en de CIO om het bezoekersaantal terug te dringen tot 30.’

De kerk in Barendrecht nam wel extra veiligheidsmaatregelen. Bij de deur werden mondkapjes uitgedeeld aan de bezoekers van de dienst. Daarnaast werd het zingen beperkt tot een vers per lied. In de Eben-Haëzerkerk is normaal ruimte voor 250 personen.

Minstens 1 andere kerk in Barendrecht – en vermoedelijk twee –  houdt zich ook niet aan het advies van maximaal dertig personen, maar communiceert hier niet openbaar over. Dat meldt de lokale actualiteitensite Barendrecht NU.

Ook in Hilversum en Barneveld overschreden kerken de richtlijn van maximaal dertig mensen, bericht Metro.

Vorige week zondag lag de Hersteld Hervormde Kerk van Staphorst onder vuur omdat deze drie kerkdiensten voor in totaal zeshonderd mensen had belegd. Mondkapjes waren niet verplicht.

Nieuwe ophef is in de maak: de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie wil op 31 oktober een zangmiddag organiseren in Utrecht.

 

- Advertentie -