10.1 C
Amsterdam

Burgemeester Marcouch (Arnhem) pleit voor verbod op koranverbranding

Lees meer

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch wil dat het verbranden van de koran verboden wordt. Aanleiding voor zijn pleidooi is de meest recente actie van Edwin Wagensveld van Pegida, die medio januari een exemplaar van de koran probeerde te verbranden in de Arnhemse binnenstad.

Marcouch deed zijn uitlatingen dit weekend in het NTR-actualiteitenprogramma De Sociëteit. ‘Dus ik zeg tegen de Tweede Kamer: eigenlijk zou je dit soort verbrandingen – en niet alleen van de koran maar ook van de bijbel en de thora en andere levensbeschouwelijke boeken, zoals in Denemarken ook vanwege die nationale veiligheid is gedaan – strafbaar moeten stellen. En er is maar één orgaan dat dit kan doen, dat is de wetgever, dat is de Tweede Kamer. Dat kan ik als burgemeester niet doen. (…) Het is een giftige daad die veel impact heeft.’

Marcouch is niet de eerste die ijvert voor een verbod op het verbranden exemplaren van de Koran. De islamitische partij Nida Rotterdam organiseerde in 2020 een landelijke handtekeningenactie, die door ongeveer 130.000 mensen werd ondertekend. En twee weken geleden, in reactie op het optreden van Pegida in Arnhem, pleitten de samenwerkende moskeekoepels in Nederland, de K7, ook voor een verbod.

Volgens NRC wordt het echter een hele juridische kluif om het verbranden van de koran – en andere heilige boeken – te verbieden. Moet het christelijke kruis ook worden beschermd? De de grondwet zelf misschien?

De Tweede Kamer heeft tien jaar geleden het wetsartikel tegen ‘smalende godslastering’ geschrapt, dat in 1932 was ingevoerd om christenen te beschermen tegen ‘antichristelijke propaganda’ van de socialisten en atheïsten. Maar de tijden zijn veranderd. Het christendom wordt steeds marginaler, maar de islam is in opkomst.

- Advertentie -